Wiosenne spaghetti z cukinią

Wiosenne spaghetti z cukinią


Pyszne wiosenne spaghetti, na którego wykonanie potrzebujecie jedynie 15 minut. W dodatku lista składników jest naprawdę minimalistyczna. 

Przepis na ten makaron jest kwintesencją kuchni włoskiej, którą uwielbiam. Świeże składniki, niewielki wysiłek, krótki czas przygotowania, a efekt… niebo na talerzu.

Cukinia pokrojona w cieniutkie paseczki idealnie łączy się z nitkami spaghetti. Cytryna nadaje całości wiosennej świeżości i lekkości. Dodatek parmezanu dodaje potrawie włoskiego charakteru. A ponieważ nie znajdziemy tu ciężkich kremowych sosów, jedynie oliwę, makaron jest idealny na lekki wiosenny obiad 🙂 

Buon appetito!


Wiosenne spaghetti z cukinią


WIOSENNE SPAGHETTI Z CUKINIĄ


Czas przygotowania 15 minut


Makaron pełnoziarnisty
Pół dużej cukinii
Sok z połówki cytryny
Starty parmezan (lub inny twardy ser)
Szczypiorek lub natka pietruszki
Oliwa
Sól, pieprz

  • Zagotować wodę na makaron i ugotować go zgodnie z instrukcją na opakowaniu
  • W czasie, kiedy makaron się gotuje cukinię pokroić w cienkie paski (razem ze skórką), szczypiorek/natkę posiekać
  • Rozgrzać na patelni oliwę i wrzucić pokrojoną cukinię, podsmażać aż zmięknie
  • Jeśli chcecie zaostrzyć smak makaronu możecie dorzucić też posiekany ząbek czosnku
  • Kiedy makaron będzie ugotowany wrzucić go na patelnię z cukinią
  • Dodać sok wyciśnięty z połówki cytryny oraz posiekaną zieleninę
  • Doprawić solą i pieprzem, wymieszać całość
  • Posypać startym serem i podsmażać jeszcze chwilę. Można dodać odrobinę wody z gotowania makaronu, żeby całość nie była zbyt sucha
  • Zjeść z apetytem 🙂


Wiosenne spaghetti z cukinią