Pyszne wiosenne spaghetti, na którego wykonanie potrzebujecie jedynie 15 minut. W dodatku lista składników jest naprawdę minimalistyczna.
Przepis na ten makaron jest kwintesencją kuchni włoskiej, którą uwielbiam. Świeże składniki, niewielki wysiłek, krótki czas przygotowania, a efekt… niebo na talerzu.
Przepis na ten makaron jest kwintesencją kuchni włoskiej, którą uwielbiam. Świeże składniki, niewielki wysiłek, krótki czas przygotowania, a efekt… niebo na talerzu.
Cukinia pokrojona w cieniutkie paseczki idealnie łączy się z nitkami spaghetti. Cytryna nadaje całości wiosennej świeżości i lekkości. Dodatek parmezanu dodaje potrawie włoskiego charakteru. A ponieważ nie znajdziemy tu ciężkich kremowych sosów, jedynie oliwę, makaron jest idealny na lekki wiosenny obiad 🙂
Buon appetito!
Buon appetito!
Makaron pełnoziarnisty
Pół dużej cukinii
Sok z połówki cytryny
Starty parmezan (lub inny twardy ser)
Szczypiorek lub natka pietruszki
Oliwa
Sól, pieprz
- Zagotować wodę na makaron i ugotować go zgodnie z instrukcją na opakowaniu
- W czasie, kiedy makaron się gotuje cukinię pokroić w cienkie paski (razem ze skórką), szczypiorek/natkę posiekać
- Rozgrzać na patelni oliwę i wrzucić pokrojoną cukinię, podsmażać aż zmięknie
- Jeśli chcecie zaostrzyć smak makaronu możecie dorzucić też posiekany ząbek czosnku
- Kiedy makaron będzie ugotowany wrzucić go na patelnię z cukinią
- Dodać sok wyciśnięty z połówki cytryny oraz posiekaną zieleninę
- Doprawić solą i pieprzem, wymieszać całość
- Posypać startym serem i podsmażać jeszcze chwilę. Można dodać odrobinę wody z gotowania makaronu, żeby całość nie była zbyt sucha
- Zjeść z apetytem 🙂