Gulasz z batata i cukinii

Obiad przygotowany (jak z resztą większość u mnie) spontanicznie ze składników, które miałam w lodówce. Niewiele składników, wszystko wystarczy pokroić i dusić. Nic trudnego. A efekt… przepyszny!

Połączenie składników trafione w dziesiątkę. Bataty oraz suszone pomidory tak cudownie oddają swoją słodycz i aromat w tym daniu, że nie ma potrzeby już używania jakichkolwiek przypraw. Gotowane na wolnym ogniu sprawia, że całość jest kremowa i aromatyczna.

Gulasz z batata i cukinii

 

GULASZ Z BATATA I CUKINII


Czas przygotowania 30-40 minut
Z podanych składników przygotowałam dwie porcje


Batat
Pół dużej cukinii
4-5 pomidorki koktajlowe
2-3 suszone pomidory
Około 300 ml passaty pomidorowej

 

  • Do garnka wlać passatę pomidorową i wstawić na mały ogień
  • Batata pokroić w kostkę, wrzucić do passaty i dolać tyle wody, żeby bataty były przykryte
  • Gotować na wolnym ogniu
  • W tym czasie pokroić w kostkę cukinię oraz pomidory świeże oraz suszone
  • Kiedy bataty będą półmiękkie dorzucić cukinię oraz pomidory, gotować dalej aż bataty będą ugotowane