Obiad przygotowany (jak z resztą większość u mnie) spontanicznie ze składników, które miałam w lodówce. Niewiele składników, wszystko wystarczy pokroić i dusić. Nic trudnego. A efekt… przepyszny!
Połączenie składników trafione w dziesiątkę. Bataty oraz suszone pomidory tak cudownie oddają swoją słodycz i aromat w tym daniu, że nie ma potrzeby już używania jakichkolwiek przypraw. Gotowane na wolnym ogniu sprawia, że całość jest kremowa i aromatyczna.
GULASZ Z BATATA I CUKINII
Czas przygotowania 30-40 minut
Z podanych składników przygotowałam dwie porcje
Batat
Pół dużej cukinii
4-5 pomidorki koktajlowe
2-3 suszone pomidory
Około 300 ml passaty pomidorowej
- Do garnka wlać passatę pomidorową i wstawić na mały ogień
- Batata pokroić w kostkę, wrzucić do passaty i dolać tyle wody, żeby bataty były przykryte
- Gotować na wolnym ogniu
- W tym czasie pokroić w kostkę cukinię oraz pomidory świeże oraz suszone
- Kiedy bataty będą półmiękkie dorzucić cukinię oraz pomidory, gotować dalej aż bataty będą ugotowane