Pieczone pierogi czyli moja wariacja na temat hiszpańskich empanadas

Pieczone pierogi czyli moja wariacja na temat hiszpańskich empanadas

Pierogi zainspirowane hiszpańskimi empanadas, od których w Hiszpanii nie mogłam się oderwać 😛

Ciasto do pierogów jest jednak efektem moich własnych eksperymentów. Zrobione na bazie mąk pełnoziarnistych, a więc zdrowsze od tych tradycyjnych.

U mnie pierogi zostały nadziane farszami bezmięsnymi. Jednak doskonale sprawdzą się także te z dodatkiem kurczaka czy mielonej wołowiny.

Pieczone pierogi czyli moja wariacja na temat hiszpańskich empanadas



PIECZONE PIEROGI Z FARSZEM WARZYWNYM

Ciasto na pierogi

300 g mąki (u mnie mieszanka żytniej razowej, gryczanej i kukurydzianej)
15 g świeżych drożdży
3 łyżki płynnego oleju kokosowego
Łyżeczka cukru
Pół łyżeczki soli
Ciepła woda

Farsz I

Pół puszki pomidorów
4-5 suszonych pomidorów
Kilka zielonych oliwek
Mozzarella
Łyżeczka koncentratu pomidorowego
Przyprawy: słodka wędzona papryka, ostra papryka, sól

Farsz II

Pół szklanki czerwonej soczewicy
Mała marchewka
Mały korzeń pietruszki
Garść kukurydzy
Pół szklanki passaty pomidorowej
Sól, pieprz

 

Pieczone pierogi czyli moja wariacja na temat hiszpańskich empanadas
  • Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości wody z łyżeczką cukru i łyżką mąki, zostawić na kilka minut, aż zaczyn zacznie rosnąć
  • Mąki wymieszać, dodać olej kokosowy, zaczyn drożdżowy i sól
  • Wyrabiać ciasto dodając po trochu ciepłej wody, aż do uzyskani elastycznego ciasta
  • Odstawić na godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu pod przykryciem
  • Po tym czasie rozwałkować ciasto cienko i wykrawać krążki
  • Nadziewać farszem jak tradycyjne pierogi
  • Pierogi wykładać na blaszkę z papierem do pieczenia, przed włożeniem do piekarnika można posmarować pierogi roztrzepanym jajkiem
  • Piec około 20 minut w temperaturze 180-190 stopni

Farsz I

  • Suszone pomidory, oliwki oraz mozzarellę posiekać drobno
  • Pomidory z puszki zagotować, dodać resztę składników
  • Trzymać na małym ogniu aż farsz zrobi się wystarczająco gęsty, żeby nadziewać nim pierogi

Farsz II

  • Soczewicę ugotować do miękkości
  • Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce na grubych oczkach
  • Starte warzywa włożyć do garnka, zalać passatą i gotować do miękkości
  • Po tym czasie dodać ugotowaną soczewicę oraz kukurydzę i przyprawić