Pierogi zainspirowane hiszpańskimi empanadas, od których w Hiszpanii nie mogłam się oderwać 😛
Ciasto do pierogów jest jednak efektem moich własnych eksperymentów. Zrobione na bazie mąk pełnoziarnistych, a więc zdrowsze od tych tradycyjnych.
U mnie pierogi zostały nadziane farszami bezmięsnymi. Jednak doskonale sprawdzą się także te z dodatkiem kurczaka czy mielonej wołowiny.
PIECZONE PIEROGI Z FARSZEM WARZYWNYM
Ciasto na pierogi
300 g mąki (u mnie mieszanka żytniej razowej, gryczanej i kukurydzianej)
15 g świeżych drożdży
3 łyżki płynnego oleju kokosowego
Łyżeczka cukru
Pół łyżeczki soli
Ciepła woda
Farsz I
Pół puszki pomidorów
4-5 suszonych pomidorów
Kilka zielonych oliwek
Mozzarella
Łyżeczka koncentratu pomidorowego
Przyprawy: słodka wędzona papryka, ostra papryka, sól
Farsz II
Pół szklanki czerwonej soczewicy
Mała marchewka
Mały korzeń pietruszki
Garść kukurydzy
Garść kukurydzy
Pół szklanki passaty pomidorowej
Sól, pieprz
- Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości wody z łyżeczką cukru i łyżką mąki, zostawić na kilka minut, aż zaczyn zacznie rosnąć
- Mąki wymieszać, dodać olej kokosowy, zaczyn drożdżowy i sól
- Wyrabiać ciasto dodając po trochu ciepłej wody, aż do uzyskani elastycznego ciasta
- Odstawić na godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu pod przykryciem
- Po tym czasie rozwałkować ciasto cienko i wykrawać krążki
- Nadziewać farszem jak tradycyjne pierogi
- Pierogi wykładać na blaszkę z papierem do pieczenia, przed włożeniem do piekarnika można posmarować pierogi roztrzepanym jajkiem
- Piec około 20 minut w temperaturze 180-190 stopni
Farsz I
- Suszone pomidory, oliwki oraz mozzarellę posiekać drobno
- Pomidory z puszki zagotować, dodać resztę składników
- Trzymać na małym ogniu aż farsz zrobi się wystarczająco gęsty, żeby nadziewać nim pierogi
Farsz II
- Soczewicę ugotować do miękkości
- Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce na grubych oczkach
- Starte warzywa włożyć do garnka, zalać passatą i gotować do miękkości
- Po tym czasie dodać ugotowaną soczewicę oraz kukurydzę i przyprawić