Sałatka z truskawkami, awokado i serem feta

Sałatka z truskawkami, awokado i serem feta

Uwielbiam truskawki! I kiedy sezon truskawkowy w pełni, staram się wykorzystać go w trzystu procentach 😀 Truskawki są więc u mnie bohaterem nie tylko w koktajlach, musach, ciastach czy innych daniach na słodko, ale wkradają się też do wytrawnych obiadów i kolacji 😉

Dziś jedna z propozycji na połączenie słodkiego smaku truskawek ze składnikami wytrawnymi. Sałatka, która sprawdza się idealnie upalne dni. Jest lekka, orzeźwiająca i przepyszna! A jeśli chcecie zrobić z niej bardziej sycące danie obiadowe, można dorzucić ugotowany makaron i zrobić z niej sałatkę makaronową.

 
Sałatka  z truskawkami, awokado i serem feta

 

SAŁATKA Z TRUSKAWKAMI, AWOKADO I FETĄ




Składniki podane na jedną porcję
Czas przygotowania 10 minut

 
Dwie duże garście rukoli
Ćwierć dużego lub pół małego awokado
5-6 truskawek
2 plastry sera feta
Pestki dyni
 
Dressing
Olej z orzechów laskowych
Odrobina miodu
Sok z cytryny

 

  • Umyte truskawki pokroić na połówki lub ćwiartki w zależności od wielkości owoców
  • Awokado i ser feta pokroić w niewielką kostkę
  • Umytą rukolę wyłożyć na talerz, na niej wyłożyć truskawki, awokado i ser
  • Z oleju, soku z cytryny oraz miodu przygotować lekki dressing, stopień kwaśności/słodkości dostosować do własnych upodobań
  • Polać sałatkę przygotowanym dressingiem i posypać pestkami dyni