Frittata z cukinii, marchewki i suszonych pomidorów

Frittata z cukinii, marchewki i suszonych pomidorów

Wiosna i lato to czas kiedy częściej mamy ochotę sięgać po lekkie dania na bazie świeżych, pełnych smaku warzyw. Targowe stragany zachęcają całą gamą kolorowych warzyw i ziół, tak, że nie sposób się im oprzeć 🙂 Nie wiem jak Wy, ale ja mam zdecydowanie większą frajdę z shoppingu na warzywno-owocowym targu niż buszując w sklepach z ciuchami 😛 
Z takich zakupów zawsze wracam z torbami pełnymi świeżych warzyw, owoców i głową pełną pomysłów co pysznego z tego powstanie.

W dzisiejszym przepisie rolę główną zagrała cukinia. Jest to warzywo, które można wykorzystać na nieskończoną liczbę sposobów i to zarówno na słodko jak i wytrawnie. Tym razem znalazło miejsce w pieczonej frittacie. Dodatek marchewki nadaje lekko słodkiego posmaku, suszone pomidory z kolei nieco mocniejszego akcentu. Całość jest aromatyczna dzięki sporej ilości świeżych ziół. Frittata jest lekka, ale pożywna więc spokojnie posłuży jako danie obiadowe. Doskonale smakuje także na zimno, a wiec z powodzeniem można zapakować ją do pudełka na lunch lub przekąskę. 


FRITTATA Z CUKINII, MARCHEWKI I SUSZONYCH POMIDORÓW


Czas przygotowania 15 minut + 30 minut pieczenia
Składniki podane na przygotowanie 3 małych lub 2 dużych porcji


Duża cukinia
Dwie marchewki
3-4 suszone pomidory
Pół pęczka natki pietruszki i koperku
3 jajka
5 łyżek jogurtu naturalnego
4 łyżki mąki gryczanej
Woda
Czubryca zielona, wędzona słodka papryka, pieprz cayenne
  • Cukinię zetrzeć na tarce na grubych oczkach i zostawić na sicie
  • Marchewkę zetrzeć na grubych oczkach
  • Suszone pomidory drobno posiekać
  • Pietruszkę i koperek drobno posiekać
  • W misce połączyć jajka z jogurtem
  • Cukinię odsączyć z nadmiaru wody i razem z marchewką, pomidorami i ziołami wrzucić do masy jajeczno-jogurtowej
  • Dodać mąkę oraz wodę jeśli konsystencja okaże się zbyt gęsta, ja dolałam około pół szklanki wody
  • Doprawić i wymieszać dokładnie
  • Masę przelać do formy (u mnie silikonowa) i piec 30 minut w temperaturze 190 stopni