Uwielbiam truskawki! I kiedy sezon truskawkowy w pełni, staram się wykorzystać go w trzystu procentach 😀 Truskawki są więc u mnie bohaterem nie tylko w koktajlach, musach, ciastach czy innych daniach na słodko, ale wkradają się też do wytrawnych obiadów i kolacji 😉
Dziś jedna z propozycji na połączenie słodkiego smaku truskawek ze składnikami wytrawnymi. Sałatka, która sprawdza się idealnie upalne dni. Jest lekka, orzeźwiająca i przepyszna! A jeśli chcecie zrobić z niej bardziej sycące danie obiadowe, można dorzucić ugotowany makaron i zrobić z niej sałatkę makaronową.
SAŁATKA Z TRUSKAWKAMI, AWOKADO I FETĄ
Składniki podane na jedną porcję
Czas przygotowania 10 minut
- Umyte truskawki pokroić na połówki lub ćwiartki w zależności od wielkości owoców
- Awokado i ser feta pokroić w niewielką kostkę
- Umytą rukolę wyłożyć na talerz, na niej wyłożyć truskawki, awokado i ser
- Z oleju, soku z cytryny oraz miodu przygotować lekki dressing, stopień kwaśności/słodkości dostosować do własnych upodobań
- Polać sałatkę przygotowanym dressingiem i posypać pestkami dyni