Tosty cukiniowe

Tosty cukiniowe

Lato zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nim coraz więcej świeżych, przepysznych warzyw i owoców. Staram się korzystać z tego sezonu maksymalnie i w moich posiłkach przemycać to, co jest teraz najlepsze. Poza truskawkami i arbuzami, które męczę codziennie ;p bardzo często wykorzystuję cukinię. Ponieważ ma delikatny, łagodny smak można poszaleć z nią w różnych kombinacjach. Sprawdzonym sposobem są na przykład szybkie tosty cukiniowe, na które przepis znajdziecie poniżej. Można je podkręcić dowolnymi przyprawami, ziołami, dodać suszone pomidory czy nawet kawałki sera. U mnie w najprostszej wersji ze świeżą pietruszką i koperkiem.

Tosty na bazie cukinii, jajek i mąki pełnoziarnistej.

 

 

TOSTY CUKINIOWE

 
Czas przygotowania 5 minut plus 5-8 minut pieczenia
Z podanych składników wyszło 6 trójkątnych tostów
 
Pół cukinii
2 jajka
2 łyżki mąki gryczanej
Duża garść natki pietruszki i koperku
Pieprz, sól
 
  • Cukinię zetrzeć na tarce na grubych oczkach
  • Do startej cukinii dodać poszatkowaną zieleninę, wbić jajka i wymieszać
  • Dodać mąkę, wymieszać i jeśli masa okaże się za gęsta dodać trochę wody (u mnie było to około ćwierć szklanki)
  • Masę doprawić przyprawami
  • Porcje masy cukiniowej nakładać do nagrzanego tostera i piec do uzyskania pożądanej chrupkości
 
Tosty na bazie cukinii, jajek i mąki pełnoziarnistej.