Lato zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nim coraz więcej świeżych, przepysznych warzyw i owoców. Staram się korzystać z tego sezonu maksymalnie i w moich posiłkach przemycać to, co jest teraz najlepsze. Poza truskawkami i arbuzami, które męczę codziennie ;p bardzo często wykorzystuję cukinię. Ponieważ ma delikatny, łagodny smak można poszaleć z nią w różnych kombinacjach. Sprawdzonym sposobem są na przykład szybkie tosty cukiniowe, na które przepis znajdziecie poniżej. Można je podkręcić dowolnymi przyprawami, ziołami, dodać suszone pomidory czy nawet kawałki sera. U mnie w najprostszej wersji ze świeżą pietruszką i koperkiem.
TOSTY CUKINIOWE
- Cukinię zetrzeć na tarce na grubych oczkach
- Do startej cukinii dodać poszatkowaną zieleninę, wbić jajka i wymieszać
- Dodać mąkę, wymieszać i jeśli masa okaże się za gęsta dodać trochę wody (u mnie było to około ćwierć szklanki)
- Masę doprawić przyprawami
- Porcje masy cukiniowej nakładać do nagrzanego tostera i piec do uzyskania pożądanej chrupkości