Pizza raczej nie kojarzy się ze zdrowym odżywianiem… Ale skoro robimy zdrowe burgery i ciasta czekoladowe, to i na pizzę znajdzie się sposób! 😀
Właściwie to sprawdziłam już kilka zdrowych alternatyw dla tradycyjnej pizzy i każdy z nich przypadł mi do gustu znacznie bardziej niż wersja tradycyjna. Dziś jeden z moich ulubionych przepisów, w którym bazą do przygotowania spodu pizzy jest twaróg.
Ciasto z tego przepisu wychodzi cienkie i chrupiące, czyli takie jakie lubię najbardziej 😀
Na mojej pizzy rządziły pomidory, które teraz są przepyszne. Soczyste, pachnące i pełne smaku. Dodatki możecie oczywiście dowolnie modyfikować według własnych upodobań, ale zapewniam Was, że ta wersja była idealna 😉
Jeśli podoba Wam się pomysł na twarogową pizzę, ale potrzebujecie wersji jeszcze bardziej ekspresowej to odsyłam Was do poprzedniego przepisu na podobną pizzę, ale w wersji z patelni 😉
ZDROWA PIZZA NA SPODZIE Z TWAROGU
Czas przygotowania 15 minut plus 20-25 minut pieczenia
Z podanych składników wyszły dwie porcje
- Twaróg rozgnieść widelcem z jajkiem na gładką masę
- Dodać mąkę, zmielone siemię lniane oraz oregano i wyrobić na ciasto, z którego będziemy w stanie uformować spód do pizzy. W razie potrzeby dodać więcej mąki
- Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Aby ułatwić sobie wałkowanie i uniknąć przyklejania się ciasta do wałka warto położyć na nim kawałek folii aluminiowej lub spożywczej i dopiero delikatnie wałkować
- Gotowy spód do pizzy włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec 5-7 minut
- Po tym czasie wyjąć, posmarować sosem (u mnie pasta paprykowa) i położyć dodatki
- Włożyć ponownie do piekarnika i piec jeszcze około 20 minut do uzyskania pożądanej chrupkości spodu