Makaron z brokułem i serem pleśniowym

Makaron z brokułem i serem pleśniowym

Przepis na prosty, ale smaczny obiad z makaronem. Połączenie brokułów i sera pleśniowego jest trafione w dziesiątkę. Dodatek jogurtu nadaje całości kremowej konsystencji, a przy tym danie pozostaje lekkie i zdrowe.

Jeśli nie przepadacie za intensywnym smakiem sera pleśniowego można go z powodzeniem zastąpić serem feta.

Z kolei mięsożercy mogą spokojnie wzbogacić danie o kawałki indyka lub kurczaka 😉

Makaron z brokułem i serem pleśniowym

 

MAKARON Z BROKUŁEM I SEREM PLEŚNIOWYM

 

Makaron pełnoziarnisty
Pół brokułu
Ser pleśniowy (z niebieską pleśnią)
2- 3 łyżki jogurtu naturalnego
Ząbek czosnku
Pieprz, oregano

 

  • Brokuł wrzucić do wrzątku i gotować około 5 minut
  • Podzielić brokuł na małe różyczki
  • Na patelni rozgrzać oliwę/olej i podsmażyć posiekany ząbek czosnku
  • Po chwili wrzucić brokuły i podsmażać chwilę
  • Dorzucić pokruszony ser pleśniowy, wymieszać i trzymać chwilę na ogniu aż ser zacznie się topić. Ilość sera dostosujcie do własnego gustu, w zależności jak intensywny smak chcecie uzyskać
  • Dołożyć jogurt wymieszać i wyłączyć ogień, żeby jogurt się nie zważył
  • Doprawić pieprzem i oregano
  • Podawać z makaronem pełnoziarnistym
 
Makaron z brokułem i serem pleśniowym