Przepis na wytrawną roladę, która sprawdzi się rewelacyjnie jako przekąska i tzw. finger food na imprezę.
Rolada upieczona jest na mące pełnoziarnistej. U mnie w nadzieniu znalazła się włoska szynka, jednak spokojnie można zamienić ją na wersję wegetariańską i wykorzystać wędzonego łososia lub dowolne warzywa.
Rolada upieczona jest na mące pełnoziarnistej. U mnie w nadzieniu znalazła się włoska szynka, jednak spokojnie można zamienić ją na wersję wegetariańską i wykorzystać wędzonego łososia lub dowolne warzywa.
Przepis jest łatwy i szybki, czyli taki, jakie lubmy najbardziej gdy goście już pukają do drzwi 😀
POMIDOROWA ROLADA Z TWAROŻKIEM I PROSCIUTTO
Czas przygotowania 30-40 minut
Składniki na blaszkę o wymiarach 21x35cm
Składniki na ciasto
3 jajka
50 g mąki owsianej
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Wędzona i słodka papryka
Farsz
200 g twarogu lub naturalnego serka kanapkowego
Kilka listków szpinaku
Kilka oliwek
2-3 plastry prosciutto crudo
- Białka ubić na sztywno
- Do ubitych białek dodać żółtka i połączyć
- Dodać mąkę, koncentrat i przyprawy i dokładnie, ale delikatnie połączyć
- Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, rozsmarować równomiernie
- Piec 15-20 minut w 180 stopniach
- Po wyjęciu z piekarnika zwinąć delikatnie w rulon, i zostawić do ostygnięcia. Jeśli ciasto będzie zbyt sztywne, zawinąć je przy pomocy wilgotnej ściereczki
- W międzyczasie przygotować składniki do farszu. Jeśli używamy twarogu rozgnieść go widelcem dodając trochę jogurtu lub mleka, żeby nie był zbyt suchy. Przyprawić wg gustu (np. oregano, bazylia, papryka). Oliwki posiekać
- Kiedy ciasto ostygnie ostrożnie odwinąć, posmarować serkiem/twarożkiem
- Składniki rozłożyć równomiernie po tej stronie od której będziemy zwijać roladę
- Zawinąć ostrożnie, tak, żeby farsz znalazł się w środku rolady
- Zawinąć w papier lub folię i odstawić do lodówki na kilka godzin