Pomidorowa rolada z twarożkiem i prosciutto

Pomidorowa rolada z twarożkiem i prosciutto

Przepis na wytrawną roladę, która sprawdzi się rewelacyjnie jako przekąska i tzw. finger food na imprezę. 

Rolada upieczona jest na mące pełnoziarnistej. U mnie w nadzieniu znalazła się włoska szynka, jednak spokojnie można zamienić ją na wersję wegetariańską i wykorzystać wędzonego łososia lub dowolne warzywa. 

Przepis jest łatwy i szybki, czyli taki, jakie lubmy najbardziej gdy goście już pukają do drzwi 😀
 
Pomidorowa rolada z twarożkiem i prosciutto

POMIDOROWA ROLADA Z TWAROŻKIEM I PROSCIUTTO


Czas przygotowania 30-40 minut
Składniki na blaszkę o wymiarach 21x35cm

 
Składniki na ciasto
3 jajka
50 g mąki owsianej
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Wędzona i słodka papryka
Farsz
200 g twarogu lub naturalnego serka kanapkowego
Kilka listków szpinaku
Kilka oliwek
2-3 plastry prosciutto crudo
  • Białka ubić na sztywno
  • Do ubitych białek dodać żółtka i połączyć
  • Dodać mąkę, koncentrat i przyprawy i dokładnie, ale delikatnie połączyć
  • Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, rozsmarować równomiernie
  • Piec 15-20 minut w 180 stopniach
  • Po wyjęciu z piekarnika zwinąć delikatnie w rulon, i zostawić do ostygnięcia. Jeśli ciasto będzie zbyt sztywne, zawinąć je przy pomocy wilgotnej ściereczki
  • W międzyczasie przygotować składniki do farszu. Jeśli używamy twarogu rozgnieść go widelcem dodając trochę jogurtu lub mleka, żeby nie był zbyt suchy. Przyprawić wg gustu (np. oregano, bazylia, papryka). Oliwki posiekać
  • Kiedy ciasto ostygnie ostrożnie odwinąć, posmarować serkiem/twarożkiem
  • Składniki rozłożyć równomiernie po tej stronie od której będziemy zwijać roladę
  • Zawinąć ostrożnie, tak, żeby farsz znalazł się w środku rolady
  • Zawinąć w papier lub folię i odstawić do lodówki na kilka godzin
 
Pomidorowa rolada z twarożkiem i prosciutto