Ciasto jogurtowo-bananowe bez cukru

Ciasto jogurtowo-bananowe bez cukru

Jedno z najszybszych i najprostszych ciast, jakie znam. A przy tym przepyszne i zdrowe, bo bez dodatku cukru. Naturalnie słodkie dzięki dojrzałym bananom. Dodatek moreli nadaje mu z kolei fajną świeżość i ciekawy smak. 

Zdrowy deser, który sprawdzi się doskonale także na śniadanie. Sprawdzona opcja! 😀

Zdrowe ciasto jogurtowo - bananowe bez dodatku cukru

CIASTO JOGURTOWO-BANANOWE


Czas przygotowania 60 minut

2 jajka
2 duże dojrzałe banany
400 g jogurtu naturalnego
20 g mąki kokosowej
40 g mąki owsianej
2 morele
Łyżka suszonej skórki pomarańczowej
Odrobina sody oczyszczonej

 

  • Banany zblendować z jajkami i jogurtem
  • Dodać mąki, sodę, skórkę pomarańczową i wymieszać dokładnie
  • Jedną morelę posiekać w drobną kostkę i dodać do ciasta, wymieszać
  • Drugą morelę pokroić w plastry
  • Ciasto przelać do formy, na wierzchu ułożyć plastry moreli
  • Piec 45-50 minut w temperaturze 180 stopni
Zdrowe ciasto jogurtowo - bananowe bez dodatku cukru