Owsianka w wersji pieczonej jest świetnym pomysłem na śniadanie, jeśli nie mamy czasu na przygotowywanie go rano. Taką owsiankę pieczemy dzień wcześniej i rano mamy gotowe pyszne, pożywne i zdrowe śniadanie. Spokojnie można ją przygotować w większej formie i przechowywać w lodówce 2-3 dni.
Poza tym, że jest to świetna opcja śniadaniowa, to pieczona owsianka jest też doskonała jako zdrowa przekąska w ciągu dnia, lub po prostu deser 🙂
W mojej wersji wykorzystałam morele, maliny i borówki, ale świetnie sprawdzą się też wiśnie, czereśnie, truskawki, jagody, albo nawet gruszki czy jabłka.
PIECZONA OWSIANKA Z OWOCAMI
Czas przygotowania 10 minut + 40-45 minut pieczenia
100 g płatków owsianych
100 g płatków jaglanych
2 jajka
Dojrzały banan
Dowolne owoce, u mnie morele, maliny i borówki
- Płatki zalewamy wrzątkiem do poziomu płatków. Mieszamy i zostawiamy do wchłonięcia
- Banana blendujemy z jajkami
- Masę jajeczno-bananową łączymy z płatkami
- Morele kroimy drobno, dodajemy do masy i mieszamy
- Masę wylewamy do foremki
- Na wierzchu układamy pozostałe owoce
- Pieczemy 40-45 minut w temperaturze 180 stopni