Kolejna cukiniowa propozycja na obiad lub kolację. Tym razem są to placki z cukinii, ziemniaków i marchewki. Zrobiłam je w wersji pieczonej, wyszły więc bardzo lekkie i zdrowe 😉
Placki są bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu. Jedyny wysiłek na jaki musimy się zdobyć to starcie warzyw ;P Później tylko czekamy wdychając aromat piekących się placków 😃
Jako dodatek wykorzystałam ser feta, ciecierzycę, natkę pietruszki oraz pestki dyni. Przygotowałam z nich mini-sałatkę którą położyłam na gotowe placki.
PIECZONE PLACKI Z CUKINII, ZIEMNIAKÓW I MARECHWKI
Czas przygotowania 15 minut plus 30 minut pieczenia
Z podanych składników wyszło 9 placków
Jedna cukinia
3 małe młode ziemniaki
2 małe marchewki
2 jajka
3-4 łyżki płatków jaglanych
Łyżka oleju
Oregano, czubryca zielona, pieprz, sól
- Wszystkie warzywa zetrzeć na tarce na grubych oczkach
- Zostawić na sicie, żeby puściły wodę, następnie odcisnąć z jej nadmiaru
- Warzywa połączyć z jajkami, olejem i płatkami
- Przyprawić i wymieszać dokładnie
- Wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia formując placki
- Piec 30 minut w 180 stopniach
- Świetnie smakują z sałatką z ciecierzycy, sera feta i natki pietruszki posypane pestkami dyni