Potrawka z brązowym ryżem, ciecierzycą i tofu

Potrawka z brązowym ryżem, ciecierzycą i tofu

Obiad z serii „co skrywa moja lodówka” :p Pozostawia duże pole do popisu i fantazji. Ale muszę nieskromnie przyznać, że choć bardzo proste i niewymagające specjalnych zdolności kulinarnych, to wyszło naprawdę niezłe 😀
Jest to też dobry sposób na wykorzystanie zalegającego w lodówce ryżu, który został z poprzedniego obiadu 😉
A zatem, ruszajcie na przegląd Waszych lodówek i stwórzcie własną wersję ryżowej potrawki 😉

Potrawka z brązowym ryżem, ciecierzycą i tofu

 

POTRAWKA Z BRĄZOWYM RYŻEM, CIECIERZYCĄ I TOFU

 
Czas przygotowania 10 minut (nie licząc czasu gotowania ryżu i ciecierzycy 😉
Z podanych składników przygotowałam dwie porcje

 

100g brązowego ryżu
4 łyżki ugotowanej ciecierzycy
2 plastry sera feta
Pół kostki tofu z bazylią (około 100g)
Pomidor malinowy
2 ogórki konserwowe
2 łyżki pasty paprykowej
Pęczek natki pietruszki



  • Ryż oraz ciecierzycę ugotować (lub użyć gotowej ze słoika)
  • Pomidora, ogórka, tofu oraz ser feta pokroić w kostkę
  • Natkę pietruszki drobno posiekać
  • Ugotowany ryż połączyć z warzywami, tofu i serem
  • Dodać pastę paprykową oraz natkę pietruszki i wymieszać całość
  • Smakuje świetnie zarówno jako potrawka z ciepłym ryżem, jak i sałatka na zimno
 
Potrawka z brązowym ryżem, ciecierzycą i tofu