Obiad z serii „co skrywa moja lodówka” :p Pozostawia duże pole do popisu i fantazji. Ale muszę nieskromnie przyznać, że choć bardzo proste i niewymagające specjalnych zdolności kulinarnych, to wyszło naprawdę niezłe 😀
Jest to też dobry sposób na wykorzystanie zalegającego w lodówce ryżu, który został z poprzedniego obiadu 😉
A zatem, ruszajcie na przegląd Waszych lodówek i stwórzcie własną wersję ryżowej potrawki 😉
POTRAWKA Z BRĄZOWYM RYŻEM, CIECIERZYCĄ I TOFU
Czas przygotowania 10 minut (nie licząc czasu gotowania ryżu i ciecierzycy 😉
Z podanych składników przygotowałam dwie porcje
100g brązowego ryżu
4 łyżki ugotowanej ciecierzycy
2 plastry sera feta
Pół kostki tofu z bazylią (około 100g)
Pomidor malinowy
2 ogórki konserwowe
2 łyżki pasty paprykowej
Pęczek natki pietruszki
- Ryż oraz ciecierzycę ugotować (lub użyć gotowej ze słoika)
- Pomidora, ogórka, tofu oraz ser feta pokroić w kostkę
- Natkę pietruszki drobno posiekać
- Ugotowany ryż połączyć z warzywami, tofu i serem
- Dodać pastę paprykową oraz natkę pietruszki i wymieszać całość
- Smakuje świetnie zarówno jako potrawka z ciepłym ryżem, jak i sałatka na zimno