Obiad inspirowany kuchnią tajską, dla miłośników ostrości. Pikantnego charakteru nadaje potrawce bardzo aromatyczna zielona pasta curry. Ostrość curry zrównoważona jest jednak dodatkiem mleczka kokosowego, intensywność całości łatwo więc dostosować do tego jak wrażliwe na ostre smaki są nasze kubki smakowe.
W mojej wersji wykorzystałam ciecierzycę, można ją jednak zastąpić ryżem czy nawet makaronem.
WEGAŃSKA POTRAWKA Z MLECZKIEM KOKOSOWYM I ZIELONĄ PASTĄ CURRY
Czas przygotowania 20 minut
Z podanych składników wyszła jedna porcja
Pół szklanki mleczka kokosowego
Pół cukinii
5-6 pomidorków koktajlowych
Szklanka ugotowanej ciecierzycy
Łyżka zielonej pasty curry (lub mniej w łagodniejszej wersji)
- Mleczko kokosowe wymieszać z pastą curry i gotować na małym ogniu
- Cukinię pokroić w kostkę, dodać do mleczka i dusić pod przykryciem około 10 minut
- Po tym czasie dodać pomidorki przekrojone na połówki. Gotować kolejne 5 minut
- Na koniec dorzucić ciecierzycę, wymieszać i zostawić jeszcze chwilę na małym ogniu
- Jeśli potrawka wyjdzie zbyt mało wyrazista dodać jeszcze pastę curry, z kolei jeśli okaże się zbyt pikantna złagodzić dodaniem mleczka kokosowego