W jednym z poprzednich postów wspominałam, że latem cukinia jest u mnie grana w przeróżnych wersjach i na pewno pojawi się także coś na słodko. Dotrzymuję obietnicy i oto jest! 😀 Ciasto kakaowe z cukinią.
Jest to kolejny pomysł na zdrowy, naturalnie słodki deser. Dodatek cukinii sprawił, że ciasto jest wilgotne, miękkie i lekkie. Naturalną słodycz zapewniają banany oraz czereśnie, które idealnie pasują do kakaowego smaku ciasta.
Muszę jedynie uprzedzić, że ciężko powstrzymać się od sięgnięcia po kolejny kawałek… i kolejny… i kolejny…. 😛
Ale usprawiedliwia nas fakt, że ciacho jest „legalnie” słodkie, więc nie zawracajcie sobie tym szczegółem głowy 😀
CUKINIOWE BROWNIE Z CZEREŚNIAMI
Czas przygotowania 15 minut + 45-50 minut pieczenia
Składniki na foremkę 16cm
Mała cukinia
2 jajka
2 dojrzałe banany
40 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
40 g mąki gryczanej
20 g mąki kokosowej
10 g gorzkiego kakao
Odrobina sody
Duża garść czereśni
- Cukinię zetrzeć na tarce o małych oczkach i zostawić na sitku
- Banany zblendować z jajkami
- Masę bananowo-jajeczną połączyć z mąkami, kakao i sodą
- Cukinię dokładnie odsączyć z wody, dodać do masy i wymieszać
- Czereśnie pozbawić pestek, podzielić na połówki i dodać do ciasta zostawiając część na górę ciasta
- Całość dokładnie wymieszać i przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia
- Na górze ułożyć pozostałe czereśnie
- Piec 45-50 minut w temperaturze 190 stopni, po tym czasie zostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia