Świetny, prosty w wykonaniu sernik, w którym nie znajdziecie ani odrobiny dodanego cukru. A za to całą moc zdrowej, naturalnej słodyczy 🙂
Całą słodycz sernik zawdzięcza tylko dojrzałym bananom. Morele nadają mu orzeźwiający letni smak. Całość jest lekka i pyszna. Deser idealny na osłodzenie gorących letnich dni 😉
SERNIK Z MORELAMI
SPÓD
100 g płatków owsianych
2 łyżki mąki kokosowej
Banan
MASA SEROWA
Twaróg delikatny President 350 g
2 dojrzałe banany
2 jajka
Pół opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
5 moreli
SPÓD
- 50 g płatków owsianych zalać wrzątkiem i odstawić do wchłonięcia na 10-15 minut
- Namoczone płatki, 50 g suchych płatków oraz mąkę kokosową połączyć z rozgniecionym bananem
- Powstałą masą wyłożyć spód oraz boki formy, w której będziemy piec sernik
- Wstawić do nagrzanego piekarnika na 8-10 minut
MASA SEROWA
- Twaróg zblendować z bananami, jajkami, budyniem oraz jedną morelą
- Masę wylać na podpieczony spód, na górze położyć połówki moreli
- Piec 45-50 minut w 180 stopniach
- Po tym czasie wyłączyć piekarnik i trzymać w nim sernik jeszcze 5 minut, następnie uchylić piekarnik i zostawić sernik jeszcze około 20 minut
- Kroić po ostygnięciu