Twarogowa zapiekanka z dynią i batatem

Twarogowa zapiekanka z dynią i batatem

Inspiracją do zrobienia tego dania była tarta, którą jadłam w jednej z wegetariańskich restauracji. Jej smak i konsystencja przypominały mi sernik. Pokombinowałam więc we własnej kuchni i w efekcie powstało coś na kształt wytrawnego sernika 😀 Chociaż nazwa ‘twarogowa zapiekanka’ brzmi bardziej zachęcająco… więc zostańmy przy tej nazwie 😀

Zapiekanka wyszła bardzo delikatna, puszysta. Masa twarogowa, która przygotowana jest w wersji wytrawnej idealnie łączy się ze słodyczą batata i dyni. W konsystencji zapiekanka rzeczywiście przypomina sernik. Jeśli chcecie uzyskać jeszcze bardziej puszystą wersję polecam ubić białka przed dodaniem ich do masy.

 
Twarogowa zapiekanka z dynią i batatem

 

 TWAROGOWA ZAPIEKANKA Z DYNIĄ I BATATEM


Podane składniki na dwie porcje
Czas przygotowanie 60 minut

Twaróg półtłusty
4 łyżki jogurtu naturalnego
2 jajka
Słodka i wędzona papryka, sól, pieprz
Pół batata
Dynia (tyle samo ile batata)

 

  • Batata i dynię pokroić w kostkę
  • Twaróg rozgnieść widelcem lub zblendować z jogurtem i jajkami
  • Dodać warzywa, przyprawić
  • Masę z warzywami wylać do foremki (u mnie silikonowa keksówka)
  • Piec 40-50 minut w 180 stopniach, aż góra się przyrumieni