Makaron z sosem pieczarkowym

Makaron z sosem pieczarkowym

Dziś bardzo prosty przepis z minimalnej ilości składników. Makaron z kremowym sosem pieczarkowym. Sos zrobiony na bazie serka naturalnego wychodzi lekki i delikatny. Ja użyłam w tym przepisie makaron soba, ale spokojnie można zastąpić go Waszym ulubionym rodzajem makaronu. 

Makaron z sosem pieczarkowym

 

MAKARON Z KREMOWYM SOSEM PIECZARKOWYM

 

Czas przygotowania 20 minut

Makaron soba
około 100 g pieczarek
Ćwierć czerwonej cebuli
2-3 łyżki serka naturalnego
Pieprz, sól

 

  • Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu
  • Pieczarki umyć i oczyścić
  • Pokroić w cienkie plasterki
  • Cebulę posiekać drobno
  • Na odrobinie oleju zeszklić cebulę
  • Po chwili dodać pokrojone pieczarki, podlać odrobiną wody i dusić około 10 minut pod przykryciem
  • Jeśli pieczarki wypuściły dużo wody zdjąć pokrywkę i odparować nadmiar (lub odlać jeśli bardzo nam się spieszy ;p )
  • Do serka dodać 2-3 łyżki wody z pieczarek dla zahartowania i uniknięcia zważenia się serka
  • Dodać go do pieczarek, przyprawić pieprzem i solą
  • Do sosu dodać makaron i wymieszać