Owsiane babeczki, słodka przekąska bez cukru

Owsiane babeczki, słodka przekąska bez cukru

Wygląda na to, że w ostatnim czasie moją ulubioną przekąską stały się wszelkiego rodzaju zdrowe babeczki. Pojawiają się w coraz to innych wersjach i znikają błyskawicznie. Ale jest to pretekst do przetestowania kolejnych 😀

Jest to bardzo wygodne rozwiązanie, jeśli potrzebujemy czegoś na szybko, „na drogę”. Dla mnie są idealne kiedy mam ochotę na małą przekąskę lub deser, a nie mam czasu na przygotowanie czegoś na bieżąco. Ponieważ są pyszne, sycące i zdrowe, bo nie dodaję do nich cukru i białej mąki, służą mi także jako poranny posiłek przed treningiem, kiedy każda minuta jest na wagę złota.
Jeśli sprawdziliście już poprzednio prezentowane babeczki marchewkowe, to przyszedł czas na wersję owsianą z bakaliami. Bardziej pożywne za sprawą płatków owsianych i dodatków – nasion, pestek. Nieco mniej słodkie, jeśli więc należysz do tych słodkolubnych, możesz dodać banana lub więcej bakalii. Przygotowanie masy na babeczki owsiane zajęło mi nie więcej niż 10 minut. Resztę załatwia za nas piekarnik. Jeśli się zatem uprzecie, to zdążycie przygotować je rano przed wyjściem do pracy i będziecie się cieszyć ciepłym zdrowym śniadaniem na słodko.
Ja przygotowałam owsiane babeczki w dwóch wersjach – orzechowej i kakaowej. Bazą jest ta sama masa owsiana, po prostu na końcu podzieliłam ją na dwie części i do jednej dodałam łyżkę kakao a do drugiej mąkę orzechową (którą można zamienić na masło orzechowe lub zmielone orzechy).
Owsiane babeczki, słodka przekąska bez cukru

OWSIANE BABECZKI BEZ CUKRU


Czas przygotowania 30 minut
Z podanych składników wyszło 12 babeczek

150 g płatków owsianych
2 jajka
Niecałe pół szklanki bakalii (suszone daktyle, rodzynki, suszone śliwki)
Kakao/mąka orzechowa
Soda
Woda

 

Owsiane babeczki, słodka przekąska bez cukru
  • Daktyle i śliwki zalać wrzątkiem, zostawić na około 10-15 minut
  • Płatki owsiane zalać ciepłą wodą, poziom wody powinien być trochę ponad poziom płatków
  • Jajka zblendować z odsączonymi z wody bakaliami
  • Zmiksowaną masę jajeczna dodać do płatków i wymieszać
  • Dodać orzechy, pestki i sodę
  • Masę podzielić na pół, do jednej części dodać łyżkę kakao i łyżeczkę cynamonu, do drugiej 2 łyżki mąki orzechowej lub masła orzechowego
  • Powstałe masy rozlać do foremek na babeczki (ja używam silikonowych)
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20-25 minut w 180 stopniach