Rozgrzewająca kokosowa soczewica z warzywami

Rozgrzewająca kokosowa soczewica z warzywami

Kiedy przychodzą zimowe dni w mojej kuchni częściej goszczą pożywne, rozgrzewające zupy i potrawki. Takie, które przyjemnie otulają od środka i sycą na długo. Używam przy tym dużo aromatycznych przypraw jak chili, kumin, curry czy kurkuma, które nadają potrawom odpowiedniego nieco orientalnego charakteru.


Niedawno dzieliłam się przepisem na rozgrzewający dahl z czerwonej soczewicy idealny na zimową porę. Dziś kolejny pomysł na soczewicę, ale w nieco innym wydaniu.

Kokosowa potrawka z soczewicy jest doskonałym przykładem takiego zimowego dania. Gęsta, aromatyczna, rozgrzewająca. Można ją podać w towarzystwie ryżu, ale już sama w sobie jest wystarczająco sycąca, a przy tym lekka.

Soczewica poza tym, że jest smaczna, jest kopalnią składników odżywczych. Jest źródłem dobrze przyswajalnego białka roślinnego, potasu, kwasu foliowego i błonnika. Nie zawiera za to glutenu, będzie więc odpowiednia dla osób na diecie bezglutenowej.

Dajcie znać w jakiej formie Wy lubicie przygotowywać soczewicę! 🙂

 

KOKOSOWA SOCZEWICA Z WARZYWAMI


Czas przygotowania 40-50 minut
Z podanych składników wyszły 2 duże porcje


60 g czerwonej soczewicy
60 g zielonej soczewicy
Pół puszki mleczka kokosowego dobrej jakości
Mieszanka warzyw (u mnie mrożona mieszanka z papryką, brokułem, kalafiorem, kukurydzą i fasolką szparagową)
Pół czerwonej cebuli
Ząbek czosnku
2 cm imbiru
Płatki chili, kumin, kurkuma, wędzona papryka, kardamon, curry
Sok z połowy limonki
Bulion warzywny

 

  • Soczewicę dokładnie wypłukać
  • Na odrobinie oleju zeszklić posiekaną  cebulę, po chwili dodać posiekany czosnek, starty imbir i przyprawy, smażyć chwilę, w razie potrzeby podlać odrobiną bulionu
  • Dodać zieloną soczewicę i zalać bulionem ponad poziom soczewicy
  • Gotować na wolnym ogniu 
  • Po około 15 -20 minutach dodać czerwoną soczewicę, dolać bulionu żeby całość była przykryta i gotować do miękkości
  • Po kolejnych 15 minutach dodać mleczko kokosowe i sok z limonki
  • Jeśli używamy mrożonych warzyw zalać je na chwilę wrzątkiem, po czym odcedzić i dodać do reszty
  • Dusić jeszcze kilka minut
  • Spróbować i doprawić solą i chili