Kiedy przychodzą zimowe dni w mojej kuchni częściej goszczą pożywne, rozgrzewające zupy i potrawki. Takie, które przyjemnie otulają od środka i sycą na długo. Używam przy tym dużo aromatycznych przypraw jak chili, kumin, curry czy kurkuma, które nadają potrawom odpowiedniego nieco orientalnego charakteru.
Niedawno dzieliłam się przepisem na rozgrzewający dahl z czerwonej soczewicy idealny na zimową porę. Dziś kolejny pomysł na soczewicę, ale w nieco innym wydaniu.
Kokosowa potrawka z soczewicy jest doskonałym przykładem takiego zimowego dania. Gęsta, aromatyczna, rozgrzewająca. Można ją podać w towarzystwie ryżu, ale już sama w sobie jest wystarczająco sycąca, a przy tym lekka.
Soczewica poza tym, że jest smaczna, jest kopalnią składników odżywczych. Jest źródłem dobrze przyswajalnego białka roślinnego, potasu, kwasu foliowego i błonnika. Nie zawiera za to glutenu, będzie więc odpowiednia dla osób na diecie bezglutenowej.
Dajcie znać w jakiej formie Wy lubicie przygotowywać soczewicę! 🙂
KOKOSOWA SOCZEWICA Z WARZYWAMI
Czas przygotowania 40-50 minut
Z podanych składników wyszły 2 duże porcje
- Soczewicę dokładnie wypłukać
- Na odrobinie oleju zeszklić posiekaną cebulę, po chwili dodać posiekany czosnek, starty imbir i przyprawy, smażyć chwilę, w razie potrzeby podlać odrobiną bulionu
- Dodać zieloną soczewicę i zalać bulionem ponad poziom soczewicy
- Gotować na wolnym ogniu
- Po około 15 -20 minutach dodać czerwoną soczewicę, dolać bulionu żeby całość była przykryta i gotować do miękkości
- Po kolejnych 15 minutach dodać mleczko kokosowe i sok z limonki
- Jeśli używamy mrożonych warzyw zalać je na chwilę wrzątkiem, po czym odcedzić i dodać do reszty
- Dusić jeszcze kilka minut
- Spróbować i doprawić solą i chili