Potrzebowaliśmy pomysłu na szybki obiad, padło więc na makaron z dodatkami. Szybki przegląd co mamy w lodówce i… efekt był bardzo pozytywnie zaskakujący. Kilka prostych składników, nie więcej niż 20 minut gotowania i zdrowy, przepyszny obiad gotowy.
Pełnoziarnisty makaron ze szpinakiem z cudownym aromatem suszonych pomidorów. Lubię dusić suszone pomidory z innymi składnikami tak, aby oddały swój smak i aromat. Do tego ugotowana ciecierzyca i zielony groszek. Dodatek serka naturalnego sprawia, że całość jest kremowa, ale w dalszym ciągu lekka.
Nie tylko świetnie smakuje, ale wygląda zachęcająco i bardzo wiosennie 🙂
MAKARON ZE SZPINAKIEM, CIECIERZYCĄ I ZIELONYM GROSZKIEM
Czas przygotowania 20 minut
Składniki na 2 porcje
120 g makaronu pełnoziarnistego
200 g świeżego szpinaku
4 suszone pomidory
4 łyżki ugotowanej ciecierzycy (lub ze słoika)
Zielony groszek (mrożony, około pół szklanki)
2 łyżki serka naturalnego (typu Bieluch)
2 ząbki czosnku
Oregano, mięta suszona, pieprz, sól
- Makaron ugotować
- Groszek zalać wrzątkiem i odstawić na chwilę
- Czosnek posiekać drobno i podsmażyć na odrobinie oleju
- Po chwili dodać szpinak, posiekane suszone pomidory, podlać wodą i dusić około 10 minut aż szpinak zmniejszy swoją objętość, przyprawić ziołami, pieprzem i solą
- Po tym czasie zdjąć z ognia, dodać ciecierzycę, serek i wymieszać
- Dodać makaron i wymieszać, żeby pokrył się kremowym sosem
- Groszek odcedzić z wody i posypać nim gotowy makaron