Twarogowe placki z patelni

Twarogowe placki z patelni

Obiad na słodko inspirowany przepisami na rosyjskie syrniki. Moją wersję przygotowałam z dodatkiem mąki kukurydzianej oraz kokosowej, co nadało im lekko kokosowego posmaku. 

Poniższy przepis jest bardzo podstawowy, zostawia więc pole do wielu smakowych modyfikacji 😉 
Proponuję dodać do środka kawałki owoców (lub czekolady w wersji dla łasuchów), można podrasować je dodatkiem cynamonu, skórki pomarańczowej, lub zrobić je w wersji kakaowej. 
 
Jest to fajna propozycja na szybki obiad na słodko. Przygotowanie tych placków twarogowych zajmuje dosłownie kilka minut. 
 
Ja podałam placuszki w towarzystwie kakaowego kremu przygotowanego na bazie suszonych daktyli. 



Twarogowe placki z patelni, syrniki
Twarogowe placki z patelni, syrniki

TWAROGOWE PLACKI Z PATELNI

 
Czas przygotowania 20 minut
Z podanych składników wyszło 8 placków
 
 
220 g twarogu typu włoskiego (lub zwykłego twarogu)
Jajko
20 g mąki kokosowej
20 g mąki kukurydzianej
Ekstrakt waniliowy
Dowolne dodatki – u mnie kakaowy krem z daktyli



 

 
  • Twaróg zblendować z jajkiem na gładką masę
  • Dodać mąkę i połączyć dokładnie
  • Dłońmi formować niewielkie placuszki na grubość około 1,5 – 2 cm
  • Smażyć na patelni posmarowanej odrobiną oliwy, na bardzo małym ogniu pod przykryciem około 8 – 10 minut kontrolując stopień spieczenia. Kiedy jedna strona będzie już ładnie zrumieniona odwrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze kilka minut.
  • Podawać z dowolnymi dodatkami
 
 
Twarogowe placki z patelni, syrniki
Twarogowe placki z patelni, syrniki