Słodka tatra na kruchym spodzie z delikatną wiśniową masą.
Tarta jest kolejną propozycją na zdrowy deser przygotowany bez dodatku cukru, niezdrowych tłuszczy i białej maki. Wbrew pozorom przygotowanie takich zdrowych deserów jest niezwykle proste i nie wymaga żadnych wymyślnych składników.
Spód tej tarty powstał na bazie mąki z ciecierzycy (którą spokojnie można zamienić na inną mąkę – owsianą, gryczaną czy orkiszową), mąki kokosowej i orkiszowej oraz jogurtu. Jogurt zastępuje tutaj masło, które w podstawowym przepisie na kruche ciasto jest bazowym składnikiem. Ciasto wyrabia się bez problemu, można je też łatwo rozwałkować (polecam jednak robić przez folię spożywczą lub papier do pieczenia bo ciasto może przyklejać się do wałka) i wyłożyć formę do pieczenia.
Wypełnienie tarty to bardzo lekki krem na bazie serka naturalnego. Słodyczy nadają mu owoce oraz miód. Ponieważ krem przygotowywany jest za zimno spokojnie możemy wykorzystać miód jako słodzik, który nie tylko nada smaku, ale zachowa także swoje zdrowotne właściwości.
TARTA NA KRUCHYM SPODZIE Z WIŚNIOWYM KREMEM, DESER BEZ CUKRU
Składniki na keksówkę 25 cm
Ciasto
- Mąki połączyć, wlać około ćwierć szklanki wrzątku i wymieszać
- Dodać jogurt i zagnieść na elastyczne ciasto
- Włożyć na 15 minut do lodówki
- Po tym czasie ciastem wyłożyć formę do pieczenia. Ja najpierw rozwałkowałam ciasto kładąc na nie kawałek papieru do pieczenia, żeby uniknąć przyklejania się ciasta do wałka, następnie przełożyłam ciasto do formy i uzupełniłam ewentualne braki
- Piec około 15 minut a 180 stopniach
Krem
- Serek President zblendować z bananem, wiśniami i miodem
- Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody, kiedy się rozpuści połączyć z masą serową
- Masę włożyć na kilka minut do lodówki, kiedy zacznie tężeć wylać na upieczony i ostudzony spód i włożyć do lodówki do całkowitego ostygnięcia