Zupa krem z zielonego groszku

Zupa krem z zielonego groszku

Soczyście zielony krem z groszku idealny na dodanie koloru chłodnym zimowym dniom 😀

W oczekiwaniu na wiosnę nie musimy rezygnować z warzyw, Warto sięgnąć w tym czasie po warzywa mrożone, które dzięki takiej konserwacji zachowują większość swoich wartości odżywczych. Z warzyw mrożonych u mnie najczęściej pojawia się zielony groszek. Poza zupą trafia często do sałatek lub past kanapkowych. Nie tylko dobrze smakuje, ale też dodaje potrawom wiosennych barw. 

Krem z groszku jest jedną z moich ulubionych zup. Jest bardzo szybki w przygotowaniu i wymaga niewielu dodatków żeby smakować naprawdę dobrze. Dodatek mięty sprawia, że jej smak jest orzeźwiający, natomiast serek nadaje mu cudownej kremowej konsystencji. 

Zupa krem z zielonego groszku


ZUPA KREM Z ZIELONEGO GROSZKU


Składniki na 2 duże porcje zupy

400 g zielonego groszku mrożonego
Marchewka
Pół kalarepy
Ząbek czosnku
2 łyżki serka naturalnego typu Bieluch
Bulion warzywny
Oregano, mięta, pieprz, sól



  • Czosnek posiekać, marchew i kalarepę pokroić w kostkę
  • Na odrobinie oleju podsmażyć czosnek, po chwili dodać pokrojone warzywa i podsmażać chwilę, w razie potrzeby podlać odrobiną wody
  • Po chwili dolać bulion i gotować aż do miękkości warzyw
  • Po tym czasie wrzucić groszek, doprowadzić do ponownego zagotowania i zdjąć z ognia
  • Doprawić i z dodatkiem serka zblendować na gładki krem