Wyobraźcie sobie połączenie intensywnie kakaowego borwnie i lekkiego puszystego sernika. Ślinka leci już na tym etapie 😛
A teraz wyobraźcie sobie dokładnie to samo w zdrowej wersji bez cukru i mąki. Może być jeszcze lepiej?
A może! 😀 Bo przygotowanie tego ciasta jest dziecinnie proste i szybkie. I poradzi sobie z tym największy kuchenny amator.
Sernik upieczony jest na spodzie z kakaowego ciasta z czerwonej fasoli. Ciasto fasolowe wychodzi bardzo wilgotne. Nie obawiajcie się smaku fasoli, nie jest wyczuwalny. A jeśli macie obawy, to możecie dorzucić kilka daktyli więcej lub dołożyć miodu.
Zarówno sernik jak i brownie z fasoli nie zawierają białego cukru. Osłodzone są bananami i suszonymi daktylami. Ponieważ fasola zastępuję w cieście mąkę, to nie znajdziecie tutaj też ani grama mąki.
Brzmi zachęcająco? To zdradzę Wam, że smakuje jeszcze lepiej! 😀
Smacznego!
ZDROWE SERNIKO – BROWNIE BEZ BIAŁEGO CUKRU I MĄKI
Brownie
Sernik
BROWNIE
- Daktyle zalać wrzątkiem i zostawić na kilka minut
- Fasolę dokładnie opłukać
- Zblendować fasolę z bananem, odsączonymi z wody daktylami i jajkami
- Dodać kakao, cynamon, proszek do pieczenia i wymieszać dokładnie
SERNIK
- Twaróg zblendować z serkiem, bananem i jajkami
- Dodać budyń i wymieszać
- Do formy wylać masę kakaową
- Na masę kakaową wylać masę sernikową
- Piec godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
- Kroić po ostygnięciu