Prosty przepis na torcik kakaowy przełożony kremem. Ciasto upieczone z wykorzystaniem dojrzałych bananów nie potrzebuje już dodatku cukru, żeby było pyszne. Z kolei krem dosłodziłam miodem, który poza słodyczą dostarcza wielu cennych składników odżywczych.
Jak widać przygotowanie zdrowego deseru nie jest ani skomplikowane, ani czasochłonne, a także nie wymaga wymyślnych składników.
Takiej zdrowej słodyczy nie sposób się oprzeć. I co najlepsze – wcale nie trzeba 😀
TORCIK KAKAOWY Z KREMEM, BEZ CUKRU
Ciasto upieczone w tortownicy 16 cm
Ciasto
2 dojrzałe banany
60 g mąki owsianej
30 g mąki kokosowej
30 g mąki orkiszowej
350 g jogurtu naturalnego
2 jajka
Łyżka kakao
Wiśnie (mrożone)
Odrobina sody/proszku do pieczenia
Krem
Kostka twarogu półtłustego
Banan
Łyżka miodu
Ciasto
- Banany zblenduj z jajkami i jogurtem na gładką masę
- Dodaj do masy mąki, kakao, sodę/pdp i wymieszaj dokładnie
- Ciasto wylej do tortownicy
- Na wierzchu ułóż wiśnie (nie trzeba ich wcześniej rozmrażać)
- Piecz około 50-60 minut w temperaturze 180 stopni
- Po ostygnięciu przekrój ciasto
Krem
- Twaróg zblenduj z bananem i miodem
- Kremem przełóż ciasto