Kokosowe curry z czerwonej soczewicy

Kokosowe curry z czerwonej soczewicy

Curry z soczewicą to jeden z moich ulubieńców wśród zimowych rozgrzewających potraw. Aromatyczne, lekko pikantne przyprawy przyjemnie rozgrzewają od środka kiedy na zewnątrz blisko zera 😉 

Na blogu możecie znaleźć już przepis na dahl z czerwonej soczewicy w wersji pomidorowej. Tym razem wykorzystałam w przepisie także mleczko kokosowe, co nieco złagodziło całość. Ta wersja będzie więc idealna dla tych, którzy nie przepadają za bardzo pikantnymi potrawami.

Curry jest daniem jednogarnkowym, bardzo prostym w przygotowaniu. Ponieważ nie ma potrzeby wcześniejszego namaczania czerwonej soczewicy to jest to też dość szybka potrawa. 

Mleczko kokosowe delikatnie przełamuje pikantne smaki curry i nadaje fajnej, gęstej, kremowej konsystencji. 

Curry z soczewicy można podać w towarzystwie ryżu, chlebków naan, lub zjeść bez dodatków. 



Kokosowe curry z czerwonej soczewicy



KOKOSOWE CURRY Z CZERWONEJ SOCZEWICY

Czas przygotowania około 40 minut
Z podanych składników wyszły 2 porcje curry


100 g czerwonej soczewicy
2 marchewki
Pół puszki mleczka kokosowego
Pół puszki krojonych pomidorów
Ząbek czosnku
Bulion warzywny (około szklanka)
Wędzona papryka, curry, garam masala, kolendra, sól, pieprz



  • Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach
  • Czosnek posiekać drobno lub przecisnąć przez praskę i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju razem z kolendrą (zmiażdżoną w moździerzu lub mieloną)
  • Po chwili dorzucić startą marchew, dolać około ćwierć szklanki bulionu i dusić kilka minut
  • Soczewicę dokładnie wypłukać
  • Dorzucić soczewicę do marchewki, dodać pomidory, przyprawę curry (łyżeczkę) i około pół szklanki bulionu
  • Wymieszać, przykryć i zostawić na małym ogniu na około 10-15 minut co jakiś czas mieszając
  • Dodać mleczko kokosowe i dusić bez pokrywki jeszcze 10 minut
  • Jeśli soczewica wchłonie zbyt dużo płynu i całość wyjdzie za gęsta dolać pozostały bulion
  • Doprawić, podawać z ryżem, chlebkiem naan lub bez dodatków