Curry z soczewicą to jeden z moich ulubieńców wśród zimowych rozgrzewających potraw. Aromatyczne, lekko pikantne przyprawy przyjemnie rozgrzewają od środka kiedy na zewnątrz blisko zera 😉
Na blogu możecie znaleźć już przepis na dahl z czerwonej soczewicy w wersji pomidorowej. Tym razem wykorzystałam w przepisie także mleczko kokosowe, co nieco złagodziło całość. Ta wersja będzie więc idealna dla tych, którzy nie przepadają za bardzo pikantnymi potrawami.
Curry jest daniem jednogarnkowym, bardzo prostym w przygotowaniu. Ponieważ nie ma potrzeby wcześniejszego namaczania czerwonej soczewicy to jest to też dość szybka potrawa.
Mleczko kokosowe delikatnie przełamuje pikantne smaki curry i nadaje fajnej, gęstej, kremowej konsystencji.
Curry z soczewicy można podać w towarzystwie ryżu, chlebków naan, lub zjeść bez dodatków.
KOKOSOWE CURRY Z CZERWONEJ SOCZEWICY
Czas przygotowania około 40 minut
Z podanych składników wyszły 2 porcje curry
- Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach
- Czosnek posiekać drobno lub przecisnąć przez praskę i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju razem z kolendrą (zmiażdżoną w moździerzu lub mieloną)
- Po chwili dorzucić startą marchew, dolać około ćwierć szklanki bulionu i dusić kilka minut
- Soczewicę dokładnie wypłukać
- Dorzucić soczewicę do marchewki, dodać pomidory, przyprawę curry (łyżeczkę) i około pół szklanki bulionu
- Wymieszać, przykryć i zostawić na małym ogniu na około 10-15 minut co jakiś czas mieszając
- Dodać mleczko kokosowe i dusić bez pokrywki jeszcze 10 minut
- Jeśli soczewica wchłonie zbyt dużo płynu i całość wyjdzie za gęsta dolać pozostały bulion
- Doprawić, podawać z ryżem, chlebkiem naan lub bez dodatków