Domowa granola bez cukru

Domowa granola bez cukru

Zdrowe, pożywne śniadanie w wersji słodkiej. Chrupiące i bez dodatku cukru… Coś przychodzi Wam do głowy? …Może domowa granola bez cukru? 🙂

Na pewno wiecie co skrywa się w wielu gotowych, kupnych granolach. Cukier, do tego trochę cukru i… jeszcze odrobina cukru. Może zdarzyć się też syrop glukozowo – fruktozowy, zagęszczone soki i kilka słodzików… Ktoś ma ochotę? 

No to teraz przejdźmy do tego co możemy z łatwością przygotować samodzielnie w domu. Pełne ziarna zbóż, zdrowe orzechy, nasiona i pestki, owoce. Wszystko połączone w pyszne, chrupiące kawałki. Przyznacie, że to nieco przyjemniejsza opcja 😉

Zachęcam do przygotowania własnej domowej granoli. Sprawdzi się świetnie na śniadanie w towarzystwie jogurtu naturalnego i owoców. Albo jako przekąska w ciągu dnia, kiedy najdzie ochota na pochrupanie czegoś dobrego. 

W dodatku składniki granoli możecie modyfikować tak jak lubicie. Na przykład wzbogacić ją o suszone owoce, a na koniec dodać kawałki gorzkiej czekolady. 

Domowa granola bez cukru

 

DOMOWA GRANOLA BEZ CUKRU

 

Czas przygotowania 30 – 35 minut

 

200 g płatków owsianych
100 g płatków jaglanych
2 garści ziaren słonecznika
Garść siemienia lnianego
Garść orzechów (u mnie ziemne i włoskie)
2 łyżki sezamu
3 łyżki pestek dyni
Garść liofilizowanych owoców
Duży dojrzały banan
Cynamon
Woda

 

  • Płatki, pestki, nasiona, orzechy, liofilizowane owoce i cynamon połączyć w misce
  • Banana zblendować na gładką masę
  • Banana dodać do miski z płatkami i wymieszać dokładnie
  • Dodawać po trochu wody żeby składniki zaczęły się ze sobą sklejać (u mnie około ćwierć szklanki)
  • Masę wysypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, rozłożyć równomiernie zostawiając większe kawałki połączone żeby uzyskać fajne, chrupiące kawałki granoli
  • Piec w 170-180 stopniach 20-25 minut (czas dostosujcie do pożądanego stopnia wypieczenia)
 
Domowa granola bez cukru