Uwielbiam orientalne, azjatyckie potrawy. Szczególnie te łączące w sobie ostre i słodkie smaki. Dzięki użyciu wielu intensywnych przypraw dania są niezwykle aromatyczne i bardzo wyraziste. Najlepsze, że w kilka chwil i w prosty sposób możemy odtworzyć orientalne, azjatyckie smaki we własnej kuchni. Składniki na danie z dzisiejszego przepisu znajdziemy w większości sklepów. A wykonanie orientalnego curry zajmuje nie więcej niż 30 minut.
Kokosowe curry z mango ma w sobie wszystko, za co lubię kuchnię orientalną. Jest słodko, pikantnie i kremowo. Delikatność mango i mleczka kokosowego przełamana jest ostrością curry, chili i imbiru. Wszystkie smaki idealnie się komponują i tworzą pyszną całość.
Kilka minut w kuchni i w pyszny sposób możemy na chwilę przenieść się do słonecznej Tajlandii… To co, kto zabiera się ze mną? 😉
A po więcej orientalnych inspiracji zajrzyjcie tutaj:
- Makaron ryżowy z warzywami w azjatyckim stylu
- Makaron ryżowy z warzywami w orientalnym sosie orzechowym
- Zupa kokosowa z tofu i ciecierzycą
- Pad thai z tofu
CURRY Z MANGO, MLECZKIEM KOKOSOWYM I TOFU
Czas przygotowania 20-30 minut
Składniki na przygotowanie 2 porcji
- Cebulę i czosnek posiekać
- Mango obrać i pokroić w kostkę
- Paprykę i tofu pokroić w kostkę
- Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać posiekaną cebulę, czosnek, łyżeczkę czerwonej pasty curry, kurkumę, imbir i chili
- Podsmażać kilka minut w razie potrzeby podlewając wodą
- Na patelnię dodać paprykę i tofu, dolać odrobinę wody i podsmażać około 5 minut
- Dodać mango wraz z sokiem, który wyciekł w czasie krojenia, dusić około 3 minuty
- Wlać mleczko kokosowe, doprawić curry i sosem sojowym
- Doprowadzić do zagotowania i w razie potrzeby jeszcze doprawić
- Podawać z ugotowanym ryżem