Makaron ryżowy z warzywami w orientalnym sosie orzechowym

Makaron ryżowy z warzywami w orientalnym sosie orzechowym

Mimo, że bardzo lubię gotować i czas spędzany w kuchni jest dla mnie przyjemnością, a nie przykrym obowiązkiem, to czasem potrzebuję ekspresowych dań, których przygotowanie zajmie dosłownie minuty. Takie przepisy ratują mnie kiedy nie ma czasu na gotowanie, a nie chcę sięgać po gotowe dania czy jeść na mieście. Wszelkiego typu dania makaronowe są wtedy doskonałym rozwiązaniem. A mistrzem wśród ekspresowych opcji jest zdecydowanie makaron ryżowy!
 
Przykładem moich sprawdzonych opcji na ekspresowe obiady jest makaron z domowym bazyliowym pesto lub makaron ze szpinakiem, szparagami i tofu.
 
Kolejnym, które sprawdzi się w sytuacji awaryjnej jest dzisiejszy przepis na makaron ryżowy w orientalnym sosie na bazie masła orzechowego.
 
Mimo, że szybkie i proste, to połączenie smaków, aromatów i tekstur na jednym talerzu jest niesamowite 🙂 Kremowe masło orzechowe z chrupiącymi kawałkami orzeszków, świeży, intensywny smak imbiru, ostre chili i słodki miód. Tyle smaków w jednym prostym daniu 🙂
 
 
 
Makaron ryżowy z warzywami w orientalnym sosie orzechowym
 
 

MAKARON RYŻOWY Z WARZYWAMI W ORIENTALNYM SOSIE ORZECHOWYM

 

Składniki na 2 porcje 

 
Sos
3 łyżki masła orzechowego
2 łyżeczki sosu sojowego
łyżeczka miodu
Sok z połówki limonki
Kawałek imbiru ok 2 cm
Chilli
Czosnek sproszkowany szczypta
3-4 łyżki wody 
 
Pół cukinii
Kilka małych różyczek brokuła i kalafiora 
Kilka małych marchewek (żeby zaoszczędzić czas skorzystałam z mrożonej mieszanki warzyw)
Pół szklanki groszku
Łodyga selera naciowego
 
Makaron ryżowy
 
 
  • Składniki na sos połączyć i wymieszać dokładnie, ilość chili dostosować do własnych preferencji
  • Cukinię pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, dolać ćwierć szklanki wody i dusić 8-10 minut 
  • Brokuła i kalafiora podzielić na mniejsze kawałki  ugotować al dente, lub jeśli jak ja skorzystacie z mrożonych warzyw po 5 minutach dorzucić je do cukinii i dusić razem
  • Groszek zalać wrzątkiem, zostawić na gazie i doprowadzić do ponownego zawrzenia
  • Seler naciowy posiekać
  • Warzywa odcedzić z wody, połączyć wszystkie w jednym naczyniu, dodać przygotowany sos orzechowy i wymieszać 
  • Makaron ryżowy zalać wrzątkiem i trzymać kilka minut aż zmięknie (wg instrukcji na opakowaniu)
Makaron ryżowy z warzywami w orientalnym sosie orzechowym