Szybki obiad z wykorzystaniem tego co najlepsze latem. Świeże, soczyste warzywa sezonowe podane z pełnoziarnistym makaronem. Obiad bazujący na prostych, świeżych składnikach podkreślonych aromatem czosnku i parmezanu. Naprawdę niewiele potrzeba, aby przygotować pyszny, zdrowy, pełnowartościowy posiłek.
MAKARON Z CUKINIĄ I FASOLKĄ SZPARAGOWĄ
Składniki na przygotowanie jednej porcji
Czas przygotowania 15-20 minut
50 g makaronu pełnoziarnistego
100 g fasolki szparagowej
Pół małej / ćwierć dużej cukinii
100 g bobu
Pomidor
Parmezan
Ząbek czosnku
Łyżka oliwy
Oregano, sól, pieprz
- Makaron ugotować
- Fasolkę umyć, odciąć końcówki i pokroić na pół, lub na 3 jeśli jest bardzo długa. Ugotować
- Bób ugotować (młody bób wystarczy gotować 6-10 minut w wodzie z dodatkiem odrobiny cukru)
- Cukinię i pomidora pokroić w kostkę
- Na patelni rozgrzać olej/oliwę, wrzucić posiekany czosnek i zeszklić uważając żeby się nie przypalił
- Po chwili dorzucić na patelnię cukinię, podlać 2-3 łyżkami wody i dusić 5 minut
- Po tym czasie dodać pomidora oraz odsączoną z wody ugotowaną fasolkę i bób (warto go wcześniej obrać ze skórek)
- Doprawić i dusić jeszcze 5-10 minut
- Do warzyw dodać ugotowany makaron i wymieszać całość
- Posypać startym parmezanem