Makaron z cukinią i fasolką szparagową

Makaron z cukinią i fasolką szparagową

Szybki obiad z wykorzystaniem tego co najlepsze latem. Świeże, soczyste warzywa sezonowe podane z pełnoziarnistym makaronem. Obiad bazujący na prostych, świeżych składnikach podkreślonych aromatem czosnku i parmezanu. Naprawdę niewiele potrzeba, aby przygotować pyszny, zdrowy, pełnowartościowy posiłek.

 

Makaron z cukinią i fasolką szparagową

 

Makaron z cukinią i fasolką szparagową

MAKARON Z CUKINIĄ I FASOLKĄ SZPARAGOWĄ

 

Składniki na przygotowanie jednej porcji
Czas przygotowania 15-20 minut


50 g makaronu pełnoziarnistego
100 g fasolki szparagowej
Pół małej / ćwierć dużej cukinii
100 g bobu
Pomidor
Parmezan
Ząbek czosnku
Łyżka oliwy
Oregano, sól, pieprz

 

  • Makaron ugotować
  • Fasolkę umyć, odciąć końcówki i pokroić na pół, lub na 3 jeśli jest bardzo długa. Ugotować
  • Bób ugotować (młody bób wystarczy gotować 6-10 minut w wodzie z dodatkiem odrobiny cukru)
  • Cukinię i pomidora pokroić w kostkę
  • Na patelni rozgrzać olej/oliwę, wrzucić posiekany czosnek i zeszklić uważając żeby się nie przypalił
  • Po chwili dorzucić na patelnię cukinię, podlać 2-3 łyżkami wody i dusić 5 minut
  • Po tym czasie dodać pomidora oraz odsączoną z wody ugotowaną fasolkę i bób (warto go wcześniej obrać ze skórek)
  • Doprawić i dusić jeszcze 5-10 minut
  • Do warzyw dodać ugotowany makaron i wymieszać całość
  • Posypać startym parmezanem