Curry z mango, mleczkiem kokosowym i tofu

Curry z mango, mleczkiem kokosowym i tofu

Uwielbiam orientalne, azjatyckie potrawy. Szczególnie te łączące w sobie ostre i słodkie smaki. Dzięki użyciu wielu intensywnych przypraw dania są niezwykle aromatyczne i bardzo wyraziste. Najlepsze, że w kilka chwil i w prosty sposób możemy odtworzyć orientalne, azjatyckie smaki we własnej kuchni. Składniki na danie z dzisiejszego przepisu znajdziemy w większości sklepów. A wykonanie orientalnego curry zajmuje nie więcej niż 30 minut.

Kokosowe curry z mango ma w sobie wszystko, za co lubię kuchnię orientalną. Jest słodko, pikantnie i kremowo. Delikatność mango i mleczka kokosowego przełamana jest ostrością curry, chili i imbiru. Wszystkie smaki idealnie się komponują i tworzą pyszną całość. 

Kilka minut w kuchni i w pyszny sposób możemy na chwilę przenieść się do słonecznej Tajlandii… To co, kto zabiera się ze mną? 😉


A po więcej orientalnych inspiracji zajrzyjcie tutaj:

Curry z mango, mleczkiem kokosowym i tofu



CURRY Z MANGO, MLECZKIEM KOKOSOWYM I TOFU


Czas przygotowania 20-30 minut
Składniki na przygotowanie 2 porcji

Dojrzałe mango
Pół puszku mleczka kokosowego
Pół czerwonej papryki
Pół kostki tofu
Pół czerwonej cebuli
2 ząbki czosnku
Czerwona pasta curry, kurkuma, imbir, chilli, curry, sos sojowy
 
100 g ryżu brązowego



  • Cebulę i czosnek posiekać
  • Mango obrać i pokroić w kostkę
  • Paprykę i tofu pokroić w kostkę
  • Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać posiekaną cebulę, czosnek, łyżeczkę czerwonej pasty curry, kurkumę, imbir i chili
  • Podsmażać kilka minut w razie potrzeby podlewając wodą
  • Na patelnię dodać paprykę i tofu, dolać odrobinę wody i podsmażać około 5 minut
  • Dodać mango wraz z sokiem, który wyciekł w czasie krojenia, dusić około 3 minuty
  • Wlać mleczko kokosowe, doprawić curry i sosem sojowym
  • Doprowadzić do zagotowania i w razie potrzeby jeszcze doprawić
  • Podawać z ugotowanym ryżem