Nie jestem miłośniczką klasycznej pizzy, no chyba, że takiej prawdziwej w pizzerii w Neapolu… 😉 Uwielbiam za to różne wariacje na jej temat, które nie tylko świetnie smakują ale przy okazji są dużo zdrowszą wersją, bez białej mąki czy tony sera. Eksperymentowałam już z bardzo różnymi wersjami spodów do pizzy i opcjami przygotowania – czy to w piekarniku czy na patelni. Może przygotuję kiedyś wpis poświęcony wszystkim moim wariacjom na temat pizzy. Co o tym myślicie? 😉
Na razie zostawiam Was z jedną z podstawowych, ale pysznych opcji – pizza z patelni na gryczanym spodzie. Mąka gryczana jest naturalnie pozbawiona glutenu, a więc dla osób z nietolerancją jest świetnym rozwiązaniem. Pizzę można zrobić zarówno w wersji z jajkiem jak i wegańskiej, zastępując jajko siemieniem lnianym. Przy odpowiednim czasie pieczenia pizza jest fajnie chrupiąca, nie rozpada się, można ją łatwo podzielić na kawałki. Dodatek oregano i bazylii nada jej iście włoski smak.
Dodatki do pizzy to już pole do popisu Waszej wyobraźni 🙂 u mnie to głównie warzywa, ser feta i zioła.
Dodatki do pizzy to już pole do popisu Waszej wyobraźni 🙂 u mnie to głównie warzywa, ser feta i zioła.
Pizza z patelni to świetna opcja na ekspresowy posiłek. Na pewno dużo szybsza niż pizza na telefon ;p A przede wszystkim dużo zdrowsza!
GRYCZANA PIZZA Z PATELNI
Czas wykonania 15 minut
Składniki na jedną porcję
40 g mąki gryczanej
Jajko
Około pół szklanki wody
Dodatki
Pasta warzywna (jako sos na spód)
Papryka
Pomidor
Ogórek konserwowy
Kukurydza
Feta
Zioła
Zioła
- Jajko wymieszać dokładnie z mąką i wodą, doprawić ziołami
- Przygotowane ciasto wylać na rozgrzaną patelnię (ja smażę na teflonowej bez dodatku tłuszczu)
- Smażyć pod przykryciem na średnim ogniu 5-7 minut
- Po tym czasie odwrócić na drugą stronę
- Nie zdejmując pizzy z patelni posmarować usmażoną stronę sosem i położyć dodatki
- Przykryć pokrywą i smażyć dalej około 10 minut (w zależności jak chrupiącą pizzę chcemy zjeść)