Jeśli lubicie hummus to koniecznie musicie spróbować wersji z pieczoną papryką! Ja przepadłam! Przygotowanie wymaga nieco większego wysiłku niż klasyczny hummus, bo musimy wcześniej pamiętać o upieczeniu papryki. Jednak efekt jest warty wysiłku. Z kromką dobrego, razowego chleba, albo w towarzystwie chrupiących warzyw jest idealny.
Ja staram się robić hummus z ciecierzycy, którą gotuje sama. Jest według mnie dużo lepszy w smaku. Poza tym nie spotkałam jeszcze gotowej ciecierzycy w sklepie bez dodatku przeciwutleniacza… Można w ogóle taką dostać? Ktoś zna, używa i poleca?
A po przepis na aromatyczny hummus zapraszam poniżej 🙂
Sprawdź też klasyczną wersję hummusu.
HUMMUS Z PIECZONĄ PAPRYKĄ
- Ciecierzycę namoczyć co najmniej 8 godzin
- Po tym czasie zalać świeżą wodą, dodać łyżeczkę sody i gotować do miękkości
- Papryki przekroić na połówki, oczyścić z ziaren i wyłożyć na blaszkę do pieczenia skórką do góry
- Papryki natrzeć z wierzchu olejem
- Piec około 40 minut aż skórki zaczną robić się czarne
- Upieczone papryki przełożyć do szklanej miski, zakryć i odstawić aż lekko przestygną
- Następnie papryki obrać ze skórki
- Ugotowaną ciecierzycę przełożyć do naczynia do blendowania
- Dołożyć obraną ze skórki paprykę, czosnek i około 2-3 łyżki oliwy, zblendować dodając zimną wodę dla uzyskania pożądanej konsystencji
- Dodać przyprawy, sok z cytryny i pastę tahini, sól, ilości dostosować według własnych upodobań
- Gotowy hummus przechowywać w lodówce