Dzisiejszy przepis jest najlepszym dowodem na to, że nie potrzeba skomplikowanych receptur, oryginalnych składników czy długiego czasu spędzonego w kuchni żeby stworzyć coś pysznego. Bohaterem dzisiejszego wpisu są proste, pieczone ziemniaczki. Potraktowane w odpowiedni sposób mogą stać się ciekawym dodatkiem do obiadu lub nawet daniem samym w sobie.
Tak przygotowane pieczone ziemniaczki najlepiej smakują na ciepło zaraz o przygotowaniu. Ale zdradzę Wam ciekawostkę. Ostudzone ziemniaki (podobnie jak ryż czy makaron) mają znacznie więcej skrobi opornej, która działa na nasze jelita na prebiotyk. Oznacza to, że jest to świetna pożywka dla naszych dobrych bakterii jelitowych, wspomaga ich wzrost i namnażanie. Jeśli więc następnym razem zostaną Wam ziemniaki z obiadu to spójrzcie na nie nieco łagodniej i dajcie im drugą szansę 😉
Pieczone ziemniaczki z zielonym pesto
Course: Bez mięsa, Obiady, Przekąski, Przepisy, Wegetariańskie40
minutesSkładniki
Kilka małych ziemniaków z delikatną skórką
Oliwa
Pieprz, sól
Szklanka zielonego groszku (mrożonego)
30-40 g sera feta
Ząbek czosnku
Pieprz
Mięta (świeża lub suszona)
Wykonanie
- Ziemniaki umyć dokładnie, ale nie obierać ze skórki
- Ugotować ziemniaki al dente
- Ugotowane i jeszcze gorące położyć na desce i każdego ziemniaka spłaszczyć lekko aż skórka pęknie (ja zrobiłam to spodem patelni)
- Ziemniaki przełożyć na blachę do pieczenia, skropić oliwą i posypać solą i pieprzem
- Piec około 20 minut aż skórka ziemniaków się przypiecze
- Podawać z pesto:
- Zielony groszek zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut
- Groszek odcedzić, zblendować z serem feta, czosnkiem, miętą
- Doprawić pieprzem
Sprawdź też koniecznie pozostałe przepisy na przekąski, zarówno te słodkie jak i wytrawne!