Ciasto kakaowe z kremem mascarpone i wiśniami, bez cukru i mąki

Ciasto, które wyglądem może konkurować z tymi z najlepszej cukierni, ale nie ma w sobie ani białego cukru, ani mąki. Niemożliwe? Dzisiejszy przepis udowadnia, że to nie tylko możliwe, ale i całkiem proste 😉 

Na ciasto składają się trzy pyszne części. Spód to wilgotne, mocno kakaowe brownie na bazie czerwonej fasoli. Przygotujcie je i dajcie do skosztowania komuś, kto nie będzie wiedział co znajduje się w cieście. Mogę się założyć, że nie wpadnie na to, że w środku zamiast mąki skrywa się fasola! 
Krem przygotowany jest z serka mascarpone oraz naturalnego twarożku. Posłodzony jest naturalnym miodem, który poza tym, że nadaje smak to dostarcza także cennych składników, co daje mu ogromną przewagę nad białym cukrem. Całość wieńczy wiśniowy mus. Lekko kwaśny smak idealnie przełamuje słodkość ciasta i kremu. 

Musicie przyznać, że ciasto swoim wyglądem w ogóle nie zdradza, że jest z tych bardziej fit 😛 A smak? Z powodzeniem może konkurować z najlepszymi tradycyjnymi ciastkami! Ale nie musicie mi wierzyć na słowo. Po prostu sprawdźcie sami! 😀

Ciasto kakaowe z kremem mascarpone i wiśniami, bez cukru i mąki



CIASTO KAKAOWE Z KREMEM MASCARPONE I WIŚNIAMI



CIASTO
Puszka czerwonej fasoli
Dwa jajka
Dojrzały banany
Pół szklanki suszonych daktyli
Pół łyżeczki sody
Łyżka gorzkiego kakao
Pół łyżki cynamonu

KREM
200 g mascarpone
2 łyżki twarogu sernikowego
Łyżka miodu
Sok z połowy małej cytryny

WIŚNIE
Szklanka mrożonych wiśni
Duża łyżka nasion chia
Opcjonalnie miód

CIASTO

  • Daktyle zalać wrzątkiem i zostawić na około godzinę 
  • Fasolę dokładnie wypłukać pod wodą

  • Wrzucić do miski razem z jajkami, bananem, odsączonymi z wody daktylami, olejem, sodą. Wszystko dokładnie zblendować na jednolitą masę
  • Dodać kakao oraz cynamon i wymieszać ponownie
  • Spróbować, czy smak jest odpowiedni. W razie potrzeby można dodać miodu/syropu klonowego 
  • Całość przelać do foremki (ja piekę w silikonowej, ciasto do niej nie przywiera i bez problemu wychodzi po upieczeniu)
  • Piec w 180 stopniach przez około godzinę, zostawić do ostygnięcia

KREM

  • Mascarpone połączyć z twarogiem, miodem i sokiem z cytryny

  • Krem wyłożyć na upieczone ciasto



WIŚNIE

  • Zamrożone wiśnie przełożyć do rondla i podgrzewać na wolnym ogniu aż rozmarzną i puszczą sok

  • Do wiśni dodać łyżkę nasion chia, wymieszać i odstawić do lodówki 

  • Można dodać odrobinę miodu jeśli same wiśnie okażą się dla Was zbyt kwaśne 😉

  • Kiedy nasiona chia napęcznieją i całość zgęstnieje wyłożyć na krem