Propozycja na prosty i szybki obiad z makaronem. Jeśli mamy pod ręką wszystkie składniki na to danie, to jego przygotowanie zajmie nam nie więcej niż 15 minut. Dlatego jest to idealna opcja kiedy nagli nas czas lub po prostu nie mamy ochoty spędzać go w kuchni 😉 Zapraszam na pyszne pesto z zielonego groszku!
Pesto jest bardzo kremowe i wyraziste dzięki użytym przyprawom. Jeśli chcielibyście nadać mu jeszcze bardziej wyrazistego charaktery to świetnie będzie pasował tu ser pleśniowy zblendowany razem z pesto lub pokruszony na koniec.
W sezonie podobne pesto można przygotować zastępując groszek bobem.
Makaron z pesto z zielonego groszku
Course: Bez mięsa, Makarony, Obiady, Przepisy, Warzywne, Wegetariańskie2
porcje15
minutes410
kcalSkładniki
120 g makaronu pełnoziarnistego
60 g tofu (do posypania)
- PESTO
100 g groszku mrożonego
40 – 50 g mascarpone
Ząbek czosnku
Sól, pieprz, mięta
40 g tofu
Opcjonalnie woda
Wykonanie
- Makaron ugotować
- Groszek zalać wrzątkiem i odstawić na chwilę
- Po odcedzeniu groszek zblendować z mascarpone, czosnkiem i przyprawami, dodać wody dla odpowiedniej konsystencji
- Makaron połączyć z pesto
- Na koniec dodać pokruszone tofu
Sprawdź też inne przepisy na domowe pesto: