Makaron z pesto z zielonego groszku

Makaron z pesto z zielonego groszku

Propozycja na prosty i szybki obiad z makaronem. Jeśli mamy pod ręką wszystkie składniki na to danie, to jego przygotowanie zajmie nam nie więcej niż 15 minut. Dlatego jest to idealna opcja kiedy nagli nas czas lub po prostu nie mamy ochoty spędzać go w kuchni 😉


Pesto z groszku jest bardzo kremowe i wyraziste dzięki użytym przyprawom. Jeśli chcielibyście nadać mu jeszcze bardziej wyrazistego charaktery to świetnie będzie pasował tu ser pleśniowy zblendowany razem z pesto lub pokruszony na koniec. 
W sezonie podobne pesto można przygotować zastępując groszek bobem. 

 
 

Makaron z pesto z zielonego groszku

Recipe by Healthy CreationsCourse: Bez mięsa, Makarony, Obiady, Przepisy, Warzywne, Wegetariańskie
Porcje

2

porcje
Czas

15

Kalorie w porcji

410

kcal

Składniki

  • 120 g makaronu pełnoziarnistego

  • 60 g tofu (do posypania)

  • PESTO
  • 100 g groszku mrożonego

  • 40 – 50 g mascarpone

  • Ząbek czosnku

  • Sól, pieprz, mięta

  • 40 g tofu

  • Opcjonalnie woda

Wykonanie

  • Makaron ugotować
  • Groszek zalać wrzątkiem i odstawić na chwilę
  • Po odcedzeniu groszek zblendować z mascarpone, czosnkiem i przyprawami, dodać wody dla odpowiedniej konsystencji
  • Makaron połączyć z pesto
  • Na koniec dodać pokruszone tofu