Ten przepis to kwintesencja wiosny! Świeże, jędrne szparagi, soczysta młoda cukinią i aromatyczne pesto. Taki obiad w połączeniu z pełnoziarnistym makaronem będzie pożywny i zdrowy. ale w dalszym ciągu lekki.
W dodatku przygotowanie takiego makaronu to tylko kilka chwil. Młode warzywa potrzebują tylko krótkiej obróbki tak, żeby pozostały jędrne i soczyste.
Sezon letni to doskonały czas żeby wzbogacić swoją dietę w witaminy i wartości odżywcze ze świeżych warzyw, których wybór w tym czasie mamy ogromny!
Makaron ze szparagami i cukinią
2
servings30
minutesSkładniki
Makaron pełnoziarnisty
Pół małej cukinii
4-5 szparagów
5- 6 pomidorków koktajlowych
Kilka czarnych oliwek
- PESTO
Mały pęczek świeżej bazylii
2 -3 ugotowane szparagi
Garść orzechów włoskich
2 – 3 łyżki oliwy
Sól, pieprz
2-3 łyżki wody z gotowania makaronu
Wykonanie
- Ugotuj makaron, zostawi kilka łyżek wody do pesto
- Szparagi pokrój na mniejsze kawałki, cukinię w plastry
- Szparagi wrzuć do wrzącej osolonej wody i gotuj 5 – 8 minut
- Plastry cukinii połóż na grillu lub patelni grillowej i trzymaj kilka minut aż lekko się przypiecze
- Pomidorki przekrój na połówki
- PESTO
- Wszystkie składniki zblenduj na gładkie pesto, dopraw solą i pieprzem, dodaj wody z gotowania makaronu dla uzyskania kremowej konsystencji
- Wymieszaj pesto z ugotowanym makaronem, dodaj ugotowane szparagi, grillowaną cukinię (plastry możesz wcześniej przekroić na mniejsze części), pomidorki i czarne oliwki
- Całość posyp pieprzem i świeżą bazylią