Makaron ze szparagami, cukinią i pesto

Makaron ze szparagami, grillowaną cukinią i bazyliowym pesto

Makaron ze szparagami, cukinią i pesto
Makaron ze szparagami, cukinią i pesto

Ten przepis to kwintesencja wiosny! Świeże, jędrne szparagi, soczysta młoda cukinią i aromatyczne pesto. Taki obiad w połączeniu z pełnoziarnistym makaronem będzie pożywny i zdrowy. ale w dalszym ciągu lekki.

W dodatku przygotowanie takiego makaronu to tylko kilka chwil. Młode warzywa potrzebują tylko krótkiej obróbki tak, żeby pozostały jędrne i soczyste.

Sezon letni to doskonały czas żeby wzbogacić swoją dietę w witaminy i wartości odżywcze ze świeżych warzyw, których wybór w tym czasie mamy ogromny!

Makaron ze szparagami, cukinią i pesto
Makaron ze szparagami, cukinią i pesto

Makaron ze szparagami i cukinią

Recipe by Healthy Creations
Servings

2

servings
Prep time

30

minutes

Składniki

  • Makaron pełnoziarnisty

  • Pół małej cukinii

  • 4-5 szparagów

  • 5- 6 pomidorków koktajlowych

  • Kilka czarnych oliwek

  • PESTO
  • Mały pęczek świeżej bazylii

  • 2 -3 ugotowane szparagi

  • Garść orzechów włoskich

  • 2 – 3 łyżki oliwy

  • Sól, pieprz

  • 2-3 łyżki wody z gotowania makaronu

Wykonanie

  • Ugotuj makaron, zostawi kilka łyżek wody do pesto
  • Szparagi pokrój na mniejsze kawałki, cukinię w plastry
  • Szparagi wrzuć do wrzącej osolonej wody i gotuj 5 – 8 minut
  • Plastry cukinii połóż na grillu lub patelni grillowej i trzymaj kilka minut aż lekko się przypiecze
  • Pomidorki przekrój na połówki
  • PESTO
  • Wszystkie składniki zblenduj na gładkie pesto, dopraw solą i pieprzem, dodaj wody z gotowania makaronu dla uzyskania kremowej konsystencji
  • Wymieszaj pesto z ugotowanym makaronem, dodaj ugotowane szparagi, grillowaną cukinię (plastry możesz wcześniej przekroić na mniejsze części), pomidorki i czarne oliwki
  • Całość posyp pieprzem i świeżą bazylią