Makaron z wegańskim sosem z zieloną soczewicą

Makaron z wegańskim sosem z zieloną soczewicą

Makaron z wegańskim sosem z zieloną soczewicą
Makaron z wegańskim sosem z zieloną soczewicą

Jeszcze do niedawna kuchnia wegańska była postrzegana jako dziwactwo, wymysł, ekstrawagancja, a wegańskie dania kojarzyły się ze skomplikowanymi recepturami i składnikami nie z tej ziemi. Dziś jak grzyby po deszczu wyrastają wegańskie knajpy, internet pęka w szwach od pomysłów na wegańskie pyszności i w niemal każdym sklepie znajdziemy składniki, z których wyczarować można pożywne i pyszne danie bez produktów odzwierzęcych.

Mnie osobiście ten trend bardzo cieszy. Sama mimo, że nie jestem ani weganką, ani wegetarianką, to mocno ograniczam spożycie mięsa i uwielbiam eksperymentować i próbować nowych wege smaków.

A przygotowanie dań kuchni roślinnej jest zaskakująco proste i szybkie! Mam mnóstwo sprawdzonych przepisów, których przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a efekt jest nieziemski. Często spontanicznie łączę parę składników, jakie mam w lodówce i szafkach kuchennych i odkrywam w ten sposób wiele nowych, zaskakujących, niebanalnych połączeń.

Tak było też z dzisiejszym przepisem. Często przygotowuję wegańskie sosy do kaszy czy makaronu na bazie soczewicy, ale nigdy nie jest to dokładnie ten sam przepis. Za każdym razem eksperymentuję z nowymi dodatkami i przyprawami. Tym razem wykorzystałam zieloną soczewicę, a do bazy z cebuli, czosnku, pora i marchewki dodałam jeszcze brokuła oraz paprykę konserwową. Przy okazji też smacznie wykorzystałam łodygę brokuła, która po obróbce jest tak samo smaczna jak jego różyczki. Więc następnym razem nie wyrzucajcie tej części, ale dodajcie do potrawki, gulaszu czy zupy!

Sos można połączyć z makaronem, ryżem lub kaszą. Jest bardzo treściwy i pożywny, ale zarazem lekki. Nie pozostawia uczucia ciężkości, co niejednokrotnie ma miejsce po posiłkach mięsnych.

Tego typu dania są idealne, żeby przekonać nieprzekonanych do kuchni roślinnej 😉 Sprawdźcie! Jestem pewna, że każdy mięsożerca zje taki obiad ze smakiem.

Makaron z wegańskim sosem z zieloną soczewicą
Makaron z wegańskim sosem z zieloną soczewicą

Makaron z wegańskim sosem z zieloną soczewicą

Recipe by Healthy CreationsCourse: Bez mięsa, Makarony, Obiady, Sosy, Strączkowe, Warzywne, Wegańskie, Wegetariańskie
Servings

3

porcje

Składniki

  • 100 g zielonej soczewicy

  • 2 marchewki

  • Łodyga brokuła + kilka małych różyczek brokuła

  • Pół czerwonej cebuli

  • 1/3 pora

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 kawałki czerwonej papryki konserwowej

  • 1,5 szklanki passaty pomidorowej

  • Łyżka oliwy Gallo Classico

  • Łyżeczka oregano

  • Po pół łyżeczki gałki muszkatołowej, wędzonej i słodkiej papryki

  • Szczypta chilli

  • Sól

  • Łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych lub w wersji niewegańskiej tartego parmezanu

  • Makaron

Wykonanie

  • Soczewicę namoczyć wcześniej 2-3 godziny
  • Cebulę, pora i czosnek posiekać
  • W głębokim garnku rozgrzać łyżkę oliwy i zeszklić cebulę, po chwili dodać czosnek i por, w razie potrzeby dolać odrobinę wody i dusić 3-5 minut
  • Dodać pokrojoną w półplasterki marchewkę oraz pokrojoną w kostkę łodygę brokuła, dusić około 5 minut
  • Odcedzoną z wody soczewicę dodać do garnka, całość zalać bulionem warzywnym lub gorącą wodą do przykrycia składników, zostawić na wolnym ogniu na 10-15 minut aż soczewica będzie półtwarda
  • Dolać passatę, różyczki brokuła, pokrojoną paprykę konserwową, doprawić i dusić aż soczewica będzie miękka a sos zgęstnieje
  • Sos podawać z ugotowanym ulubionym makaronem, wierzch posypać parmezanem lub płatkami drożdżowymi
Makaron z wegańskim sosem z zieloną soczewicą
Makaron z wegańskim sosem z zieloną soczewicą

Przepis bierze udział w konkursie Durszlak.pl https://durszlak.pl/akcje-kulinarne/gallo-od-100-lat-dedykowana-dla-ciebie#fndtn-panel-aktualne

https://smakgallo.pl/classico.html 
#GalloxDurszlak #Gallo #oliwaGallo


Dodaj smaku z Gallo!