Placki z cukinii i groszku z piekarnika

Placki z cukinii i groszku z piekarnika

Placki z cukinii i groszku z piekarnika
Placki z cukinii i groszku z piekarnika

Pieczone placki warzywne to świetny pomysł na obiad, który robi się praktycznie sam. Nie wymaga stania przy kuchni, odwracania i pilnowania czy nic się nie przypala. Wystarczy parę minut na przygotowanie składników, resztę załatwi za nas piekarnik.

Co najlepsze tak przygotowane placki będą dużo zdrowszą alternatywą dla tych smażonych na tłuszczu. Wychodzą bardzo lekkie. Doskonałe na letni obiad, a nawet pożywną zdrową przekąskę! Są pyszne na ciepło zaraz po przygotowaniu, ale spokojnie możemy przechować je w lodówce i zjeść także na zimno w roli przekąski.

Placki zachęcają także uroczym zielonym kolorem. Takie dania są dobrym pomysłem na przekonanie dzieci do zjedzenia większej ilości warzyw, Intensywnie zielone placuszki z pewnością zachęcą niejednego niejadka.

Po więcej pomysłów na zdrowe, odchudzone placuszki warzywne zajrzyj tutaj:

Placki z cukinii i groszku z piekarnika

Recipe by Healthy CreationsCourse: Przepisy
Servings

9

placków
Prep time

45

minutes

Składniki

  • 200 g zielonego groszku mrożonego

  • Jedna średnia cukinia

  • 1/3 pora

  • 2 jajka

  • 2-3 łyżki mąki pełnoziarnistej (pszennej, orkiszowej, żytniej lub gryczanej)

  • Kawałek sera feta

  • Łyżka oliwy Gallo Classico

  • 2 ząbki czosnku

  • Oregano, bazylia, pieprz

  • Mała garść pestek słonecznika

Wykonanie

  • Groszek zalać wrzątkiem i zostawić na 5-10 minut
  • Pora i czosnek posiekać, na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i zeszklić posiekane warzywa
  • Cukinię zetrzeć na tarce na dużych oczkach, odcisnąć z wody
  • Groszek odcedzić, wrzucić do miski i rozgnieść widelcem lub zblendować lekko, ale tak, żeby pozostały większe kawałki
  • Do groszku dodać odciśniętą cukinię, kawałki sera, zawartość patelni i wbić jajka
  • Wymieszać, dodać mąkę, słonecznik i doprawić
  • Na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem wykładać porcje masy i formować z niej niewielkie placki. Placki nie mogą być zbyt cienkie, bo wyjdą suche
  • Piec 30 minut w temperaturze 30 stopni
Placki z cukinii i groszku z piekarnika
Placki z cukinii i groszku z piekarnika

Przepis bierze udział w konkursie Durszlak.pl https://durszlak.pl/akcje-kulinarne/gallo-od-100-lat-dedykowana-dla-ciebie#fndtn-panel-aktualne

https://smakgallo.pl/classico.html
#GalloxDurszlak #Gallo #oliwaGallo


Dodaj smaku z Gallo!