Placki z cukinii i groszku z piekarnika

Placki z cukinii i groszku z piekarnika

Placki z cukinii i groszku z piekarnika
Placki z cukinii i groszku z piekarnika

Pieczone placki warzywne to świetny pomysł na obiad, który robi się praktycznie sam. Nie wymaga stania przy kuchni, odwracania i pilnowania czy nic się nie przypala. Wystarczy parę minut na przygotowanie składników, a resztę załatwi za nas piekarnik 🙂 Zapraszam zatem na zdrowe, pieczone placki z cukinii.

Co najlepsze tak przygotowane placki będą dużo zdrowszą alternatywą dla tych smażonych na tłuszczu. Wychodzą bardzo lekkie. Doskonałe na letni obiad, a nawet pożywną zdrową przekąskę! Są pyszne na ciepło zaraz po przygotowaniu, ale spokojnie możemy przechować je w lodówce i zjeść także na zimno w roli przekąski.

Placki zachęcają także uroczym zielonym kolorem. Dzięki temu takie dania mogą okazać się świetnym pomysłem na przekonanie dzieci do zjedzenia większej ilości warzyw. Z pewnością intensywnie zielone placuszki z pewnością zachęcą niejednego niejadka.

Po więcej pomysłów na zdrowe, odchudzone placuszki warzywne zajrzyj tutaj:

Placki z cukinii i groszku z piekarnika

Recipe by Healthy CreationsCourse: Przepisy
Servings

9

placków
Prep time

45

minutes

Składniki

  • 200 g zielonego groszku mrożonego

  • Jedna średnia cukinia

  • 1/3 pora

  • 2 jajka

  • 2-3 łyżki mąki pełnoziarnistej (pszennej, orkiszowej, żytniej lub gryczanej)

  • Kawałek sera feta

  • Łyżka oliwy Gallo Classico

  • 2 ząbki czosnku

  • Oregano, bazylia, pieprz

  • Mała garść pestek słonecznika

Wykonanie

  • Groszek zalać wrzątkiem i zostawić na 5-10 minut
  • Pora i czosnek posiekać, na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i zeszklić posiekane warzywa
  • Cukinię zetrzeć na tarce na dużych oczkach, odcisnąć z wody
  • Groszek odcedzić, wrzucić do miski i rozgnieść widelcem lub zblendować lekko, ale tak, żeby pozostały większe kawałki
  • Do groszku dodać odciśniętą cukinię, kawałki sera, zawartość patelni i wbić jajka
  • Wymieszać, dodać mąkę, słonecznik i doprawić
  • Na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem wykładać porcje masy i formować z niej niewielkie placki. Placki nie mogą być zbyt cienkie, bo wyjdą suche
  • Piec 30 minut w temperaturze 30 stopni
Placki z cukinii i groszku z piekarnika
Placki z cukinii i groszku z piekarnika

Przepis bierze udział w konkursie Durszlak.pl https://durszlak.pl/akcje-kulinarne/gallo-od-100-lat-dedykowana-dla-ciebie#fndtn-panel-aktualne

https://smakgallo.pl/classico.html
#GalloxDurszlak #Gallo #oliwaGallo


Dodaj smaku z Gallo!