Pieczone placki warzywne to świetny pomysł na obiad, który robi się praktycznie sam. Nie wymaga stania przy kuchni, odwracania i pilnowania czy nic się nie przypala. Wystarczy parę minut na przygotowanie składników, a resztę załatwi za nas piekarnik 🙂 Zapraszam zatem na zdrowe, pieczone placki z cukinii.
Co najlepsze tak przygotowane placki będą dużo zdrowszą alternatywą dla tych smażonych na tłuszczu. Wychodzą bardzo lekkie. Doskonałe na letni obiad, a nawet pożywną zdrową przekąskę! Są pyszne na ciepło zaraz po przygotowaniu, ale spokojnie możemy przechować je w lodówce i zjeść także na zimno w roli przekąski.
Placki zachęcają także uroczym zielonym kolorem. Dzięki temu takie dania mogą okazać się świetnym pomysłem na przekonanie dzieci do zjedzenia większej ilości warzyw. Z pewnością intensywnie zielone placuszki z pewnością zachęcą niejednego niejadka.
Po więcej pomysłów na zdrowe, odchudzone placuszki warzywne zajrzyj tutaj:
- Zielone placki warzywne z piekarnika
- z marchewki, ziemniaków i gruszki
- placki z batata i kalafiora
- z cukinii, ziemniaków i marchewki
- ziemniaczano-marchewkowe w zdrowej odchudzonej wersji
Placki z cukinii i groszku z piekarnika
Course: Przepisy9
placków45
minutesSkładniki
200 g zielonego groszku mrożonego
Jedna średnia cukinia
1/3 pora
2 jajka
2-3 łyżki mąki pełnoziarnistej (pszennej, orkiszowej, żytniej lub gryczanej)
Kawałek sera feta
Łyżka oliwy Gallo Classico
2 ząbki czosnku
Oregano, bazylia, pieprz
Mała garść pestek słonecznika
Wykonanie
- Groszek zalać wrzątkiem i zostawić na 5-10 minut
- Pora i czosnek posiekać, na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i zeszklić posiekane warzywa
- Cukinię zetrzeć na tarce na dużych oczkach, odcisnąć z wody
- Groszek odcedzić, wrzucić do miski i rozgnieść widelcem lub zblendować lekko, ale tak, żeby pozostały większe kawałki
- Do groszku dodać odciśniętą cukinię, kawałki sera, zawartość patelni i wbić jajka
- Wymieszać, dodać mąkę, słonecznik i doprawić
- Na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem wykładać porcje masy i formować z niej niewielkie placki. Placki nie mogą być zbyt cienkie, bo wyjdą suche
- Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni
Przepis bierze udział w konkursie Durszlak.pl https://durszlak.pl/akcje-kulinarne/gallo-od-100-lat-dedykowana-dla-ciebie#fndtn-panel-aktualne
https://smakgallo.pl/classico.html
#GalloxDurszlak #Gallo #oliwaGallo