Zielone placki warzywne z piekarnika

Zielone placki warzywne z piekarnika

Pieczone placki z warzyw to świetna opcja na przygotowanie obiadu, który wymaga niewielkiego wysiłki w kuchni. Wybrane składniki wystarczy posiekać lub zetrzeć i wymieszać ze sobą, a resztę załatwi piekarnik 😉 My czekamy wdychając kuszący aromat piekących się placuszków. 

Tym razem postawiłam na zielone! W plackach znalazł się zielony groszek, cukinia i seler naciowy. Do placków dodałam jedynie dwie łyżki kaszy manny co sprawia, że placki są bardzo lekkie. Będą doskonałe na obiad w towarzystwie sałatki i aromatycznego sosu, lub na lekką kolację. 

Jeśli macie ochotę na inne wersje warzywnych placków to podrzucam kilka inspiracji:

Zielone placki warzywne z piekarnika, z groszku i cukinii



PIECZONE ZIELONE PLACKI Z GROSZKU I CUKINII


Czas przygotowania 50 minut
Z podanych składników wyszło 8 placków

 
Średnia cukinia
200 g zielonego groszku (mrożonego)
Jajko
Kasza manna 30g
Łodyga selera naciowego
Suszona mięta, oregano, sól, pieprz

 

  • Cukinię zetrzeć na tarce na grubych oczkach, zostawić na sicie na kilka minut, następnie odcisnąć z wody i przełożyć do miski
  • Groszek zalać wrzątkiem i doprowadzić do ponownego zagotowania, odcedzić
  • Połowę groszku zblendować z jajkiem, dodać do cukinii razem z resztą groszku
  • Seler posiekać drobno i dodać do reszty warzyw
  • Dodać kaszę, przyprawy i połączyć
  • Porcje masy wykładać na blachę z papierem do pieczenia w formie placków
  • Piec około 40 minut (aż placki będą ścięte i przyrumienione) w 180 stopniach

 

Zielone placki warzywne z piekarnika, z groszku i cukinii