Chłodnik z botwinki ze zsiadłym mlekiem

Chłodnik z botwinki ze zsiadłym mlekiem

Sezon na wiosenne pyszności uważam za otwarty! 😀

Uwielbiam wiosnę za bogactwo smaków i kolorów jakimi nas obdarza. Tęcza na talerzu 😀 Stragany na targu uginają się od soczyście zielonych warzyw, purpurowych buraczków, różowych rzodkiewek i moich ukochanych truskawek! 

Żal nie korzystać z tych pyszności. Tym razem podczas zakupów uwiodła mnie soczysta, świeża botwinka. Uśmiechała się tak uroczo, że nie sposób było się oprzeć 😀 
Pomysłów na przygotowanie botwinki nie brakuje. Zupy, tarty, botwinkowe risotto… Ale ostatecznie padło na chłodnik. Pyszny, orzeźwiający chłodnik z botwinki z dodatkiem rzodkiewki i ogórka. Lekko kwaśny, odrobinę pikantny, z chrupiącymi kawałkami warzyw. 


Ja przygotowałam go na bazie zsiadłego mleka, ale sprawdzi się także kefir, jogurt lub maślanka. Spora ilość czosnku dodała mu niezłego kopa, a dodatek cytryny fajnej świeżości. 

Chłodnik z botwinki ze zsiadłym mlekiem
Chłodnik z botwinki ze zsiadłym mlekiem


CHŁODNIK Z BOTWINKI ZE ZSIADŁYM MLEKIEM


Składniki na przygotowanie 2 porcji


Pęczek botwinki z dwoma buraczkami
Pół kalarepy
400 ml zsiadłego mleka
2 ogórki konserwowe
3-4 rzodkiewki
3 ząbki czosnku
Sól, pieprz, czubryca zielona, sok z połówki cytryny

  • Botwinę razem z buraczkami posiekać, wrzucić do garnka razem ze zmiażdżonymi ząbkami czosnku, dolać około szklankę wody i dusić pod przykryciem
  • Po około 10 minutach od zagotowania dodać pokrojoną w kostkę kalarepę, dusić dalej aż warzywa zmiękną
  • Zdjąć z ognia i zostawić do ostygnięcia
  • Wyłowić zgniecione ząbki czosnku, dolać zsiadłe mleko, wymieszać i doprawić
  • Można podać z ugotowanym na twardo jajkiem lub młodymi ziemniaczkami


Chłodnik z botwinki ze zsiadłym mlekiem