Przepis na te placki powstał spontanicznie z potrzeby wykorzystania batata i kalafiora, które już się o to prosiły. Myślałam jak połączyć te warzywa w coś smacznego i wpadłam na pomysł placków.
Placki wyszły świetne, na pewno jeszcze do nich wrócę. Delikatne w smaku, z wyraźnie wyczuwalną słodyczą batata. Więc jeśli lubicie smak batatów to te placki na pewno przypadną wam do gustu.
Placki upiekłam w piekarniku dzięki czemu są bardzo lekkie i zdrowe, a co najlepsze robią się praktycznie same 😉
PLACKI Z BATATA I KALAFIORA
Czas przygotowania 35 minut
Z podanych składników wyszło 10 niewielkich placków
Średni batat
Pół kalafiora
2 jajka
Łyżka mąki kukurydzianej
Łyżka płatków jaglanych
Sól, pieprz
- Batata obrać ze skórki
- Na dużych oczkach tarki zetrzeć batata i kalafiora
- Do startych warzyw dodać jajka, mąkę i płatki (płatki jaglane można zastąpić owsianymi, kaszą manną lub mąką)
- Przyprawić solą i pieprzem i wymieszać dokładnie
- Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać porcje warzyw i formować w placki
- Piec 25 minut w 180 stopniach pilnując czy placki się nie przypalają