Pieczone placki z batata i kalafiora

Pieczone placki z batata i kalafiora

Przepis na te placki powstał spontanicznie z potrzeby wykorzystania batata i kalafiora, które już się o to prosiły. Myślałam jak połączyć te warzywa w coś smacznego i wpadłam na pomysł placków.

Placki wyszły świetne, na pewno jeszcze do nich wrócę. Delikatne w smaku, z wyraźnie wyczuwalną słodyczą batata. Więc jeśli lubicie smak batatów to te placki na pewno przypadną wam do gustu.

Placki upiekłam w piekarniku dzięki czemu są bardzo lekkie i zdrowe, a co najlepsze robią się praktycznie same 😉

Pieczone placki z batata i kalafiora

 

PLACKI Z BATATA I KALAFIORA

 
Czas przygotowania 35 minut
Z podanych składników wyszło 10 niewielkich placków
 
 
Średni batat
Pół kalafiora
2 jajka
Łyżka mąki kukurydzianej
Łyżka płatków jaglanych
Sól, pieprz


  • Batata obrać ze skórki
  • Na dużych oczkach tarki zetrzeć batata i kalafiora
  • Do startych warzyw dodać jajka, mąkę i płatki (płatki jaglane można zastąpić owsianymi, kaszą manną lub mąką)
  • Przyprawić solą i pieprzem i wymieszać dokładnie
  • Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać porcje warzyw i formować w placki
  • Piec 25 minut w 180 stopniach pilnując czy placki się nie przypalają
 
Pieczone placki z batata i kalafiora