Drożdżowe bułeczki z oliwkami i serem feta

Drożdżowe bułeczki z oliwkami i serem feta

 

Przepis na pyszną wytrawną przekąskę w formie drożdżowych bułeczek. Ostrzegam, że będzie dużo glutenu, białej mąki i jeeeeszcze więcej przyjemności z jedzenia tych pyszności 😀

Tak, dziś przepis z wykorzystaniem klasycznej białej mąki pszennej. Mimo, że na co dzień jej unikam i zastępuję mąkami pełnoziarnistymi, od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na tradycyjne wypieki z białej mąki. I bez wahania ulegam wtedy tej pokusie 😀 W końcu nie chodzi o popadanie w skrajności, ale o równowagę i zdrowy rozsądek w żywieniu 😉

Bułeczki świetnie sprawdzają się jako przekąska do pracy i świetnie smakują także dzień, dwa po upieczeniu, więc spokojnie możecie je przygotować i spakować do pudełka na następny dzień. 
Dodatki do bułeczek można dowolnie modyfikować, dodać więcej warzyw, wykorzystać inny rodzaj sera, pastę paprykową zastąpić sosem pomidorowym. Moja wersja jest bezmięsna, ale nie zaszkodzi także dodać dobrą wędlinę. 

 

DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z FETĄ I WARZYWAMI


Z podanych składników wyszło 12 bułeczek

Ciasto
250 g mąki pszennej
20-30 g mąki kukurydzianej
120 ml mleka
Jajko
Łyżeczka cukru
20 g świeżych drożdży
40 g masła
Szczypta soli
 
Farsz
Pasta paprykowa (można zastąpić koncentratem/sosem pomidorowym)
Ser feta
Kilka zielonych oliwek
Kawałek żółtej papryki
Natka pietruszki (lub oregano/bazylia)
Pieprz, suszone oregano
 

 

 

  • Drożdże rozpuścić z łyżeczką cukru w dwóch łyżkach ciepłego mleka, zostawić aż zaczną pracować
  • Masło rozpuścić
  • Do mleka dodać jajko i roztrzepać, dodać ostudzone masło
  • Mąki wsypać do miski, dodać mleko z masłem oraz zaczyn drożdżowy
  • Dodać odrobinę soli i wymieszać, najpierw łyżką, następnie dłonią do uzyskania zwartego elastycznego ciasta
  • W razie potrzeby dodać jeszcze mąki
  • Zostawić na 3-4 godziny do wyrośnięcia 
  • Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć na blat i rozwałkować na prostokąt na grubość około 0,5 cm
  • Posmarować pastą paprykową, rozłożyć równomiernie pokruszoną fetę, pokrojone oliwki, paprykę, posiekaną natkę, posypać pieprzem i ziołami
  • Zwinąć jak roladę wzdłuż krótszego boku
  • Pokroić w plastry o szerokości około 2-3 cm
  • Ułożyć bułeczki obok siebie w formie, farszem do góry
  • Zostawić na 30 minut
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut