Szybki, prosty przepis na letni obiad z bobem w roli głównej.
Daniami ze świeżym bobem możemy cieszyć się jedynie krótką chwilę w ciągu roku, warto zatem wykorzystać ten pierwszy, młody i delikatny. Taki świeży, młody bób potrzebuje jedynie krótkiej obróbki termicznej, żeby pozostał jędrny i soczyście zielony. Wystarczy gotować go 4-6 minut, a następnie zahartować go zimną wodą. Starszy bób będzie potrzebował nieco więcej czasu – 10-12 minut.
Pysznych sposobów na wykorzystanie bobu jest wiele. Można przygotować z niego soczyście zielony hummus, przerobić na wegetariańskie kotlety. Albo najprościej zjeść od razu po ugotowaniu, bo sam w sobie jest przepyszny! Można też połączyć go z innymi letnimi warzywami i przygotować prostą, szybką potrawkę z orzeźwiającą nutką limonki.
Na blogu znajdziecie także pyszne, kremowe pesto z bobu, które idealnie sprawdzi się do makaronu.

Kasza bulgur z bobem
Składniki
Kasza bulgur
120 – 150 g bobu
Pół małej cukinii
40 -50 g sera feta
2 ząbki czosnku
Oregano, pieprz
Skórka z połowy limonki oraz odrobina soku z limonki
Wykonanie
- Kaszę ugotować
- Bób ugotować do miękkości w wodzie z łyżeczką cukru i solą
- Po ugotowaniu bób obrać z łupinek
- Cukinię pokroić w kostkę, czosnek w cienkie plasterki
- Na odrobinie oliwy zeszklić czosnek, po chwili dodać pokrojoną cukinię oraz skórkę z limonki, dolać odrobinę wody i dusić 8-10 minut
- Dodać obrany bób oraz pokruszoną fetę, dusić jeszcze około 3 minuty, doprawić
- Warzywa podać z ugotowaną kaszą