Kasza bulgur z bobem

Kasza bulgur z bobem i cukinią

Szybki, prosty przepis na letni obiad z bobem w roli głównej.

Daniami ze świeżym bobem możemy cieszyć się jedynie krótką chwilę w ciągu roku, warto zatem wykorzystać ten pierwszy, młody i delikatny. Taki świeży, młody bób potrzebuje jedynie krótkiej obróbki termicznej, żeby pozostał jędrny i soczyście zielony. Wystarczy gotować go 4-6 minut, a następnie zahartować go zimną wodą. Starszy bób będzie potrzebował nieco więcej czasu – 10-12 minut.

Pysznych sposobów na wykorzystanie bobu jest wiele. Można przygotować z niego soczyście zielony hummus, przerobić na wegetariańskie kotlety. Albo najprościej zjeść od razu po ugotowaniu, bo sam w sobie jest przepyszny! Można też połączyć go z innymi letnimi warzywami i przygotować prostą, szybką potrawkę z orzeźwiającą nutką limonki.

Na blogu znajdziecie także pyszne, kremowe pesto z bobu, które idealnie sprawdzi się do makaronu.

Kasza bulgur z bobem
Kasza bulgur z bobem

Kasza bulgur z bobem

Recipe by Healthy Creations

Składniki

  • Kasza bulgur

  • 120 – 150 g bobu

  • Pół małej cukinii

  • 40 -50 g sera feta

  • 2 ząbki czosnku

  • Oregano, pieprz

  • Skórka z połowy limonki oraz odrobina soku z limonki

Wykonanie

  • Kaszę ugotować
  • Bób ugotować do miękkości w wodzie z łyżeczką cukru i solą
  • Po ugotowaniu bób obrać z łupinek
  • Cukinię pokroić w kostkę, czosnek w cienkie plasterki
  • Na odrobinie oliwy zeszklić czosnek, po chwili dodać pokrojoną cukinię oraz skórkę z limonki, dolać odrobinę wody i dusić 8-10 minut
  • Dodać obrany bób oraz pokruszoną fetę, dusić jeszcze około 3 minuty, doprawić
  • Warzywa podać z ugotowaną kaszą