Sernik z malinami

Sernik z malinami, bez cukru, bez białej mąki

Sernik z malinami
Sernik z malinami

Lekkie ciasta z dodatkiem świeżych, sezonowych owoców to najlepszy deser jaki można sobie wymarzyć! Szczególnie latem, kiedy mamy duży wybór świeżych, pysznych owoców. A sernik w towarzystwie soczystych, lekko kwaskowych malin przebija wszystko! Nie znam osoby, która będzie w stanie oprzeć się takiej słodkości. 🙂

Takie lekkie, proste w przygotowaniu ciasta to u mnie zdecydowanie opcja, która pojawia się najczęściej. Prosta, pyszna baza i dowolne owoce, w zależności od sezonu i zachcianki 😀

Tym razem postawiłam na maliny. A bazą jest lekkie ciasto bananowe, idealnie wilgotne i słodkie mimo, że nie użyłam w nim ani odrobiny cukru. Na wierzchu kremowa warstwa sernikowa, a w niej zatopione soczyste maliny. Jak zwykle w moich przepisach – wszystko w odchudzonej, zdrowej wersji bez dodatku zbędnego cukru, bez białej mąki. Taki deser, którym możemy cieszyć się bez obaw o wpływ na zdrowie i sylwetkę 😉

Sernik możesz przygotować także z innymi owocami – truskawkami, borówkami, jagodami czy brzoskwiniami. A poza sezonem letnim wykorzystaj mrożone owoce! Wyjdzie tak samo pyszne!

Zapraszam na sernik z malinami w zdrowej wersji!

A jeśli masz ochotę na więcej ciast i słodkości z sezonowymi owocami to na bogu znajdziesz mnóstwo innych propozycji. Wszystkie z lekkiej, zdrowej wersji bez dodatku białego cukru!

Sernik z malinami

Recipe by Healthy Creations
Czas

1

hour 

Składniki na małą tortownicę 16 cm

Składniki

  • 1,5 banana

  • 15 g mąki kokosowej

  • 30 g maki orkiszowej pełnoziarnistej

  • 2 jajka

  • Pół płaskiej łyżeczki sody

  • Szczypta soli

  • Kilka kropel soku z cytryny

  • MASA SEROWA
  • 140 g sera twarogowego bez cukru

  • Jajko

  • Pół banana

  • 70 g jogurtu naturalnego

  • Maliny (świeże lub mrożone)

Wykonanie

  • CIASTO
  • Banana zblenduj z jajkami
  • Dodaj obie mąki, sodę, szczyptę soli i sok z cytryny i wymieszaj
  • MASA SEROWA
  • Banana, ser, jogurt i jajko zblenduj i połącz na gładką masę
  • Dno foremki wyłóż papierem do pieczenia
  • Do formy wylej pierwszą masę, na nią wylej masę sernikową
  • Wierch posyp malinami, w przypadku mrożonych malin nie musisz ich wcześniej rozmrażać
  • Piecz 45-50 minut w temperaturze 170 stopni
  • Po upieczeniu zostaw chwilę w uchylonym piekarniku, po wyjęciu zostaw do całkowitego ostygnięcia