Sernik z porzeczkowym musem na spodzie bez pieczenia

Sernik z porzeczkowym musem na spodzie bez pieczenia

Porzeczki to jeden ze smaków mojego dzieciństwa 🙂 zjadane prosto z krzaczka lub rozgniecione na mus z cukrem. Czasy kiedy cukier był standardowym elementem codziennej diety minęły i dziś porzeczkę wykorzystuję w równie pysznych deserach bez dodatku białego cukru 😀 

Jako, że lato w pełni postawiłam na deser, do przygotowania którego nie trzeba włączać piekarnika. W upalne dni to zdecydowanie najlepsza opcja. Przygotowałam sernik na bazie serka mascarpone. Spód bez pieczenia jest dość słodki dzięki suszonym daktylom, które są głównym składnikiem. Dlatego też reszta deseru jest tylko lekko dosłodzona naturalnym miodem i całość komponuje się znakomicie. Dodatkowo słodki smak przełamany jest nieco kwaśną porzeczką, co daje świetny kontrast ze słodkim spodem. 


Ponieważ serek mascarpone jest dość tłustym produktem i zawiera sporo tłuszczów nasyconych nie jest do najzdrowsza i najlżejsza wersja sernika jaką można sobie wyobrazić 😉 Nie powinien być spożywany w nadmiarze. Z drugiej strony jest to z pewnością dużo lepsza alternatywa dla tradycyjnych ciast czy tortów z nie zawsze najlepszej jakości śmietaną i sporą ilością cukru, a zatem na specjalne okazję będzie jak znalazł 😉

Sernik z porzeczkowym musem na spodzie bez pieczenia
Sernik z porzeczkowym musem na spodzie bez pieczenia


SERNIK MASCARPONE Z PORZECZKOWYM MUSEM NA SPODZIE BEZ PIECZENIA


Spód
Szklanka suszonych daktyli
Garść ziaren słonecznika
30 g mąki kokosowej
Łyżka oleju kokosowego (najlepiej rozpuszczonego)

Mus porzeczkowy
Szklanka czerwonej porzeczki
2 łyżki nasion chia
Łyżeczka miodu

Sernik
250 g mascarpone
Banan
Opcjonalnie łyżeczka miodu
Łyżka żelatyny



  • Porzeczkę zblendować z miodem i nasionami chia, zostawić w lodówce do zgęstnienia


  • Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na około godzinę
  • Daktyle odsączyć z wody, zblendować ze słonecznikiem, olejem i mąką kokosową
  • Masa powinna być dość zwarta, żeby dało się nią wyłożyć spód i boki blaszki, w razie potrzeby dodać więcej mąki kokosowej
  • Masą wyłożyć dno i boki foremki, włożyć do lodówki


  • Mascarpone zblendować z bananem i ewentualnie miodem 
  • Żelatynę zalać gorącą wodą (wystarczą 3-4 łyżki) i zostawić do rozpuszczenia, kiedy lekko przestygnie dodać do mascarpone i zmiksować lub dokładnie wymieszać
  • Włożyć do lodówki do lekkiego stężenia


  • Na schłodzony spód wyłożyć zastygnięty mus porzeczkowy
  • Następnie delikatnie wyłożyć krem mascarpone i rozsmarować równomiernie
  • Włożyć do lodówki do stężenia