Ciasto, którego nie może zabraknąć w okresie świątecznym to zdecydowanie piernik. Już w trakcie pieczenia w domu unosi się niesamowity aromat, który jednoznacznie kojarzy się ze świąteczną atmosferą. Kto jednak powiedział, że nie można odrobinę pobawić się tradycją i przygotować piernik w nieco innej formie? 😉
W tym przypadku piernik powstał na bazie ciasta z czerwonej fasoli. Użyte przyprawy korzenne nadały mu wyrazistego, piernikowego smaku. Ciasto jest przyjemnie wilgotne i miękkie. Żeby było jeszcze ciekawiej ciasto przełożyłam lekkim kremem na bazie twarogu sernikowego. Krem posłodziłam naturalnym miodem. Warto wykorzystywać naturalny miód w słodkościach przygotowywanych na zimno, korzystamy wtedy z pełni jego cennych wartości. Szczególnie zimą, kiedy narażeni jesteśmy na przeziębienia miód pomoże wzmocnić odporność dzięki swoim antybakteryjnymi i odżywczym wartościom.
PIERNIK Z KREMOWYM SERKIEM, DESER BEZ CUKRU I MĄKI
CIASTO
- Fasolę dokładnie wypłukać, następnie zblendować na gładką masę z bananem, jajkami, daktylami i twarogiem
- Dodać pozostałe składniki ciasta, wymieszać i sprawdzić czy odpowiada Wam poziom słodkości 😉 W razie potrzeby dodać trochę więcej miodu
- Masę przelać do formy do pieczenia
- Piec około godzinę w 180 stopniach
- Zostawić do całkowitego ostygnięcia
KREM
- Twaróg zmiksować z miodem, sokiem z cytryny i aromatem
- Upieczone i ostudzone ciasto przeciąć na pół i przełożyć kremem zostawiając około 1/4 kremu na górę
- Ja do reszty kremu dodałam sproszkowane jagody dla uzyskania koloru
- Wierzch posmarować pozostałym kremem i posypać płatkami migdałów