Kakaowo-waniliowy torcik bez cukru

3 sprawdzone, zdrowe ciasta z kremem

Przygotowałam dla Was zestawienie trzech ciast w odchudzonej wersji, które mnie osobiście zachwyciły. Wszystkie z nich to ciasta przełożone kremami, a zatem możecie je z powodzeniem wykorzystać jako zdrowszą alternatywę np. dla urodzinowych tortów! Może przy najbliższej okazji zrobicie komuś ze swoich bliskich prezent i przygotujecie w jego/jej święto odrobinę zdrowej słodyczy? Pokażcie im, że dbacie o ich zdrowie! A jednocześnie możecie rozpieszczać i świętować w słodkim stylu 😉

W żadnym z poniższych przepisów nie znajdziesz białego cukru, ani białej mąki.

Kakaowo-waniliowy torcik bez cukru

KAKAOWO– WANILIOWY TORCIK

Ten torcik to przepyszne połączenie mocno kakaowego, wilgotnego brownie z lekkim, kremowym serkiem waniliowym.


SKŁADNIKI

CIASTO

  • ¾ puszki czerwonej fasoli
  • 2 jajka
  • Pół szklanki suszonych daktyli + woda do namoczenia
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 3 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • Łyżka gorzkiego kakao
  • Odrobina sody
  • Woda z daktyli

KREM

  • 220 g twarożku typu włoskiego
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • Pół szklanki suszonych daktyli + woda do namoczenia
  • Łyżka budyniu waniliowego bez cukru

WYKONANIE

CIASTO

  • Daktyle moczyć we wrzątku przez około godzinę
  • Czerwoną fasolę dokładnie wypłukać, daktyle odcedzić z wody
  • Wszystkie składniki zblendować na gładką masę. W razie potrzeby dodać wody, w której moczyły się daktyle
  • Masę wlać do formy, ja wykorzystałam małą foremkę 16cm
  • Piec 50-60 minut w 180 stopniach
  • Zostawić do ostygnięcia

KREM

  • Daktyle moczyć we wrzątku przez około godzinę, następnie odcedzić
  • Twarożek zblendować z daktylami, jogurtem oraz budyniem
  • Jeśli konsystencja będzie zbyt zbita dodać wodę, w której moczyły się daktyle
  • Kiedy ciasto ostygnie odciąć ostrożnie górę. Przełożyć kremem, zostawić też trochę kremu na posmarowanie góry ciasta.


CIASTO KAKAOWE Z KREMEM MASCARPONE I WIŚNIAMI

CIASTO KAKAOWE Z KREMEM MASCARPONE I WIŚNIAMI

Ciasto, które wyglądem może konkurować z tymi z najlepszej cukierni, ale nie ma w sobie ani białego cukru, ani mąki. 

Na ten deser składają się trzy pyszne części. Spód to wilgotne, mocno kakaowe brownie na bazie czerwonej fasoli. Krem przygotowany jest z serka mascarpone oraz naturalnego twarożku. Posłodzony jest naturalnym miodem, który poza tym, że nadaje smak to dostarcza także cennych składników, co daje mu ogromną przewagę nad białym cukrem. Całość wieńczy wiśniowy mus. Lekko kwaśny smak idealnie przełamuje słodkość ciasta i kremu. 

Musicie przyznać, że ciasto swoim wyglądem w ogóle nie zdradza, że jest z tych bardziej fit 😀


SKŁADNIKI


CIASTO

  • Puszka czerwonej fasoli
  • Dwa jajka
  • Dojrzały banany
  • Pół szklanki suszonych daktyli
  • Pół łyżeczki sody
  • Łyżka gorzkiego kakao
  • Pół łyżki cynamonu


KREM

  • 200 g mascarpone
  • 2 łyżki twarogu sernikowego
  • Łyżka miodu
  • Sok z połowy małej cytryny


WIŚNIE

  • Szklanka mrożonych wiśni
  • Duża łyżka nasion chia
  • Opcjonalnie miód

WYKONANIE


CIASTO

  • Daktyle zalać wrzątkiem i zostawić na około godzinę 
  • Fasolę dokładnie wypłukać pod wodą
  • Wrzucić do miski razem z jajkami, bananem, odsączonymi z wody daktylami, olejem, sodą. Wszystko dokładnie zblendować na jednolitą masę
  • Dodać kakao oraz cynamon i wymieszać ponownie
  • Spróbować, czy smak jest odpowiedni. W razie potrzeby można dodać miodu/syropu klonowego 
  • Całość przelać do foremki (ja piekę w silikonowej, ciasto do niej nie przywiera i bez problemu wychodzi po upieczeniu)
  • Piec w 180 stopniach przez około godzinę, zostawić do ostygnięcia

KREM

  • Mascarpone połączyć z twarogiem, miodem i sokiem z cytryny
  • Krem wyłożyć na upieczone ciasto

WIŚNIE

  • Zamrożone wiśnie przełożyć do rondla i podgrzewać na wolnym ogniu aż rozmarzną i puszczą sok
  • Do wiśni dodać łyżkę nasion chia, wymieszać i odstawić do lodówki
  • Można dodać odrobinę miodu jeśli same wiśnie okażą się dla Was zbyt kwaśne
  • Kiedy nasiona chia napęcznieją i całość zgęstnieje wyłożyć na krem


Torcik jeżynowy bez cukru

TORCIK JEŻYNOWY – DESER BEZ CUKRU, BEZ PIECZENIA

Ciasto, które zachwyca nie tylko smakiem, ale także wyglądem 😀 Wygląda jak torcik, ale tak naprawdę składa się z prostych omletów usmażonych na patelni i szybkiego kremu bez cukru na bazie twarożku. Żeby go przygotować nie musicie nawet włączać piekarnika! Świetna opcja, kiedy zaskoczą Was niespodziewani goście, albo po prostu najdzie Was ochota na kawałek ciasta! Proste i szybkie, a efekt jak z cukierni. 

SKŁADNIKI

Omlety na torcik usmażyłam na małej patelni 16 cm

OMLETY

  • 3 jajka
  • Duży dojrzały banan
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 40 g mąki kokosowej
  • 60 g mąki orkiszowej
  • Woda
  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia

KREM

  • 400 g zmielonego twarogu
  • Łyżka miodu
  • Banan
  • Garść jeżyn + owoce do ozdoby

WYKONANIE

OMLETY

  • Banana rozgnieść widelcem, dodać jajka oraz jogurt i połączyć na gładką masę
  • Dodać mąki, proszek do pieczenia i wymieszać
  • Dolać wodę (u mnie około 80 ml) do uzyskania konsystencji jogurtu
  • Masę podzielić na 3 części i wylewać na suchą nieprzywierającą patelnię smażyć omlety na małym ogniu pod przykryciem
  • Kiedy spód będzie ścięty odwrócić delikatnie na drugą stronę i smażyć dalej
  • Można też usmażyć jednego grubszego omleta i po ostygnięciu przeciąć go w poprzek na dwie części

KREM

  • Twaróg połączyć z rozgniecionym lub zblendowanym bananem i miodem
  • Do 2/3 masy dodać jeżyny i zblendować, jeśli owoce są kwaśne można dodać więcej miodu
  • Na ostygnięty spód (jeden z omletów) wyłożyć białą masę, położyć drugiego omleta i wyłożyć 2/3 masy jeżynowej
  • Położyć ostatniego omleta i posmarować górę pozostałą masą jeżynową
  • Ozdobić świeżymi owocami